Brezilya’da on binlerce kişi Bolsonaro’ya karşı sokağa indi

23.06.2021 - 10:14
Haberi paylaş

Brezilya’nın aşırı sağcı başkanı Bolsonaro’nun başarısız pandemi politikalarını protesto eden on binlerce kişi ülkenin 450 kadar şehrinde sokakları doldurdu. Eylemlere sendikalar ve İşçi Partisi de destek verdi.

Eylemler, Korkusuz Halk Cephesi platformunun çağrısı ve çok sayıda siyasi parti, sendika ve örgütün desteğiyle gerçekleşti. 

Ölü sayısının yarım milyonu aştığı ülkede günlük ölüm sayısı iki binin üzerinde ve nüfusun sadece yüzde 15’i tam doz aşı vurulabildi. Bu nedenle on binler “Aşı, Hemen Şimdi” sloganları attılar. 

En başından beri Covid-19’u ciddiye almayan Bolsonaro hastalığın grip gibi bir şey olduğunu söyleyerek ekonominin kapatılmasına izin vermemişti. Kendisi de virüse yakalanan Bolsonaro hidroksiklorokin hapı içerek iyileştiğini iddia etmiş ama hidroksiklorokin Dünya Sağlık Örgütü tarafından hiçbir yararı olmadığı hatta kullananlara bazı zararları olabildiği gerekçesiyle Covid-19 tedavilerinden kaldırılmıştı. Bolsonaro, pandemi politikalarını eleştirenlere de “mızmızlanmayın” diyordu.

Brezilya, dünyada en fazla vaka sıralamasında ABD ve Hindistan’ın ardından üçüncü, en fazla ölüm sıralamasında ise ABD’nin ardından ikinci sırada yer alıyor. Ülkede yarım milyon kişi Covid-19 sebebiyle hayatını kaybetti. Ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle ülke nüfusunun yüzde 59’u gıda güvencesizliği yaşıyor.

Bu arada muhalif gruplar birleşerek Bolsonaro’ya karşı bir ‘süper dava’ açmaya hazırlanıyor. Bolsonaro’nun pandemiyi umursamaması sonucunda neden olduğu ölümler başta olmak üzere yerli halklara ve göçmenlere yönelik ırkçılık suçlamaları da dahil 21 ayrı suçtan yargılanacağı ortak bir dava açacaklar.

Mayıs ayında yapılan bir anket çalışmasına göre, Brezilyalıların yüzde 57'si Bolsonaro'nun görevden alınmasını destekliyor.

Özdeş Özbay

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol