Dünya gıda fiyatları, son 7 yılın en yüksek seviyesine çıktı

06.05.2021 - 17:47
Haberi paylaş

Pandemide milyarca insanın geliri düşerken, küresel gıda fiyatlarında artış devam ediyor

Koronavirüs salgınının tedarik zincirlerini sıkıştırması, iklim krizi ve üretim maliyetleri tehdidin boyutunu artırıyor.

FAO (BM Gıda ve Tarım Örgütü)’nün yaptığı açıklamaya göre, tahıl fiyatları, Nisan’da aylık bazda yüzde 1,2 artarken, yıllık bazda yüzde 26 yükseldi. 

Arjantin, Brezilya ve ABD’de ekim alanlarının daralması ve iklim kaynaklı endişeler mısır fiyatlarını aylık yüzde 5,7, yıllık yüzde 66,7 artırdı. 

Buğday fiyatları büyük ölçüde sabit kaldı, pirinç fiyatları ise geriledi. Arpa fiyatlarında da kısmi bir gevşeme yaşandı.

Süt, tereyağı, süt tozu ve peynir fiyatı, bu ürünlere gelen Asya kaynaklı güçlü talep ile aylık bazda yüzde 1,2 yükseldi.

Et fiyatları yüzde 1,7 arttı. Hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvan eti ile domuz etine artan talep fiyatlarda yükselişe neden oldu. Özellikle Doğu Asya’dan gelen güçlü talep, söz konusu fiyat artışlarını destekledi.

Şeker fiyatı aylık bazda yüzde 3,9 artarken, yıllık bazda yaklaşık yüzde 60 yükseldi. Brezilya’da şeker hasadının yavaşlaması ve Fransa’da yaşanan don hasarına ilişkin endişeler, şeker fiyatında artışa neden oldu.

Dolar cinsinden ihracat fiyatları üzerinden hesaplanan gıda fiyatları endeksinde nisanda, bir önceki yılın aynı ayına göre artış yüzde 30,8 oldu.

Kapitalist sistem insanların yeterli gıdaya erişmesine imkân sağlamıyor

Birçok ülkenin parasal ve mali genişlemeye gitmesi, covid kısıtlamaları, küresel talepteki artışa uygun arz sağlanamaması, üretici ülkelerin ihracat kısıtlamaları ve artan stoklamalar gıda fiyatlarındaki artışta etkili oluyor.

Yoksullaşan kitlelerin salgın döneminde artan fiyatlarla başa çıkabilmesi giderek daha da zorlaşıyor. 2019 yılında dünyada 690 milyon insan yetersiz beslenirken, 2020 yılında bu sayı covid salgını nedeniyle 840 milyona yükseldi. 

Kapitalizmin yıkılması, uluslararası ölçekte bütün insanların yeterli gıdaya erişmesine imkân sağlayacak bir sistem kurulması şart.

Bültene kayıt ol