24 Nisan’da gerçekleşen Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) zirvesine Myanmar’ın darbeci lideri Min Aung Hlaing da katıldı ve “krizin” çözümü için ASEAN’ın Myanmar’a temsilci atama fikrini kabul ettiğini açıkladı.
Filipinler, Malezya, Tayland, Endonezya ve Singapur’dan oluşan ASEAN zirvesi sonrasında yapılan açıklamada, Myanmar için mutabık kalınan 5 madde sıralandı.
Buna göre, öncelikle Myanmar’daki şiddetin bir an önce durdurulması, ardından Myanmar’da taraflar arasında yapıcı diyalog ortamı başlatılması, Myanmar’a insani yardımın güvenli bir şekilde ulaştırılmasına müsaade edilmesi, ASEAN’ın tayin edeceği özel temsilcinin Myanmar’a giderek taraflarla görüşmesi ve diyalog sürecine aracılık etmesi kararlaştırıldı.
ASEAN’a katılan liderler politik tutsakların serbest bırakılmasını da talep ettiler.
Myanmar darbesine açıkça destek veren bölgenin en büyük gücü Çin sessizliğini korurken ASEAN zirvesinde liderler ABD ve Çin arasında denge gözetmek gerektiğini de belirttiler.
Ülkede ordu ve polisin açtığı ateş sonucu 1 Şubat darbesinden bu yana öldürülen demokrasi eylemcisi sayısı 750’yi geçmiş durumda.
Bu satırların yazıldığı sırada ASEAN zirvesi sonrası çatışma yaşanmamış olmasına rağmen Myanmar darbecilerinin arkasında duran Çin’in tutumu düşünülecek olursa darbecilerin akan kanı durdurmak için hiçbir gerekçesi bulunmadığı görülebiliyor.
Darbe karşıtı İrrawaddy sitesi ordunun üst düzey komutanlara “askerlerin ve ailelerin medyayı dinlemesini yasaklamaları ve onlara bu tür yayınların yalan olduğunu haftada en az iki kez açıklamaları” talimatı verdiğini yazdı.