Hindistan: Bir günde 314 binden fazla vaka, sağlık sistemi çöktü

22.04.2021 - 16:05
Haberi paylaş

Aşırı sağcı Modi hükümeti tarafından yönetilen Hindistan'da son 24 saatte, tespit edilen 314 binden fazla vaka ortaya çıktı. Bu, Kovid-19 salgınında dünya çapında şimdiye kadar görülen bir ülkedeki en yüksek günlük vaka sayısı. Üstüne üstlük sağlık sistemi de çöktü. 

Birçok kişi ülkenin Covid'i yendiğine yanlış bir şekilde inanıyordu. Şimdi hastanelerin oksijeni bitiyor ve cesetler morglarda birikiyor.

Modi'nin mitingleri

The Guardian'ın haberine göre Hindistan başbakanı Narendra Modi,  17 Nisan'da Batı Bengal'deki bir siyasi mitingde toplanan, itişip kakışan, maskesiz yüzlerden oluşan bir insan denizine karşı konuştu ve gururla “hiç bu kadar büyük kalabalıklar görmediğini” ilan etti. Modi'nin yüzünde de gözle görülür bir maske yoktu.

Aynı gün Hindistan, rekor kırarak 234.000 yeni koronavirüs vakası ve 1.341 ölüm kaydetti ve o zamandan beri sayılar artmaya devam ediyor.

Ülke, eşi benzeri görülmemiş boyutlarda bir trajediye sürüklendi. Bir haftada yaklaşık 1,6 milyon vaka kaydedildi, toplam vaka sayısı 15 milyondan fazla oldu. Sadece 12 gün içinde Covid pozitiflik oranı ikiye katlanarak yüzde 17'ye çıktı, Başkent Delhi'de ise yüzde 30'a ulaştı. Ülke çapındaki hastaneler doldu ancak bu sefer yatakları ağırlıklı olarak gençler alıyor; Delhi'de vakaların yüzde 65'i 40 yaşın altında.

Virüsün daha önce görülmemiş bir şekilde yayılması kısmen Hindistan'da ortaya çıkan daha bulaşıcı bir varyanttan sorumlu tutulurken, Modi hükümeti, devlet ve yerel liderler tarafından da taklit edilen gevşek tutumu nedeniyle, siyasi liderlikte başarısız olmakla suçlanıyor. Modi hükümetinin bu gevşek tavrı, ülkenin dört bir yanındaki kişilerin ve hatta sağlık yetkililerinin bile Hindistan'ın Covid'i mağlup ettiğine dair yanlış bir inanca kapılmasına neden oldu.

Hindistan Halk Sağlığı Vakfı başkanı K.Srinath Reddy, "Ülke çapındaki liderlik, bunun ortadan kalkmamış bir salgın olduğunu yeterince ifade etmedi. Zafer erkenden ilan edildi ve bu coşkulu ruh hali ülke çapında, özellikle ekonomiyi hareket ettirmek isteyen ve kampanyalarına geri dönmek isteyen politikacılar tarafından paylaşıldı. Bu da, virüse yeniden yükselme şansı verdi" dedi.

Modi hükümetinin üyesi bulunduğu Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) kazanmayı umduğu Batı Bengal'de,  Modi ve İçişleri Bakanı Amit Shah, eyalet seçimleri döneminde kısıtlamaları yeniden koymayı reddettiler, halka açık toplantılarını ve tanıtım gezilerini sürdürdüler. ,

Cumartesi günü, Modi'nin mitingiyle aynı gün, eyalette 7,713 yeni vaka kaydedildi. Bu, salgın başladığından bu yana görülen en yüksek vaka sayısı. Seçimde yarışan üç aday virüsten hayatını kaybetti. Pazar günü, #ModiMadeDisaster, Twitter'da trend olmaya başladı.

Doktorlar anlatıyor

Salgınla savaşta ön cephedeki doktorlar, yatak eksikliği, yetersiz eyalet ve merkezi hükümet imkânları nedeniyle tedavi edemedikleri ve ölmekte olan Covid hastalarının yüksekliğinden bahsettiler.

Covid hastalarını tedavi eden Mumbai'deki Niramaya hastanesinin yöneticisi Dr. Amit Thadhani, Şubat ayında ölümcül bir ikinci dalga hakkında uyarılar verdiğini ancak görmezden gelindiğini açıkladı. Hastanesinin tamamen dolu olduğunu, bir hasta taburcu olursa, yatağın dakikalar içinde dolduğunu, on gün önce, bir süreliğine hastanenin oksijeninin bittiğini söyledi.

Thadhani, "Hastanenin dışında içeri girmeye çalışan insanlar var ve her gün 30 saniyede bir yatak bulmaya çalışan birinden telefon alıyoruz. Bu çağrıların çoğu kritik derecede hasta olan ve hastane bakımına ihtiyaç duyan hastalar içindir, ancak yeterli kapasite yok ve bu nedenle çok fazla ölüm gerçekleşiyor. Herkesin sınırları zorlandı" dedi.

Thadhani, bu sefer virüsün “çok daha agresif ve çok daha bulaşıcı” olduğunu ve şimdi ağırlıklı olarak gençleri etkilediğini açıkladı. "Şimdi çok şiddetli semptomlarla gelen 20'li ve 30'lu yaşlardaki insanlar ve gençler arasında çok fazla ölüm var" dedi.

Başkent Delhi'den manzaralar

Ambulans sirenlerinin ürkütücü gürültüsü başkentte neredeyse hiç durmadan çalmaya devam ediyor. Başkentin en büyük Covid tesisi olan Delhi'deki Lok Nayak devlet hastanesindeki durum şöyle: Aşırı yüklü tesisler ve oksijen tüpü sıkıntısı var, dışarıdaki hastalar sedyelerde ve ambulanslarda soluk soluğa yatak bekliyor, akrabaları hıçkıra hıçkıra ağlayarak yanlarında duruyor. Bazıları çaresizlikten yanlarına aldıkları oksijen tüpleriyle oturmuşlar. Diğerleri hastanenin otoparkında sıra beklerken ölüyor.

Sağlık sistemindeki çöküş

İkinci dalganın yükünü ilk çeken şehir olan Mumbai'de Lilavati Hastanesi'nden Dr. Jalil Parkar “tüm sağlık sistemi çöktü ve doktorlar tükendi” dedi.

Parkar, "Yatak sıkıntısı, oksijen kıtlığı, ilaç kıtlığı, aşı kıtlığı, test sıkıntısı var" diye devam etti.

“Covid için başka bir kanat açmamıza rağmen, hala yeterli yatağımız yok, bu yüzden bazı hastaları koridorlara koymak zorunda kaldık ve bodrum katını Covid hastaları için sıraya dizme alanına çevirdik. Hastane dışında ambulanslarda ve tekerlekli sandalyelerde bekleyen insanlarımız var, bazen onlara dışarıda oksijen vermemiz gerekiyor. Başka ne yapabiliriz?"

Sağlık sisteminin tamamen çökmesini önlemek için altı günlük bir kapanmayı duyuran Delhi'nin Başbakanı Arvind Kejriwal sözlerini sakınmadı, Pazartesi günü "Delhi'deki Covid durumu korkunç" notunu geçti. Başkentteki yoğun bakım ünitesi yataklarının yüzde 99'undan fazlası o gün doluydu ve Salı günü, Delhi'nin yüzlerce Covid hastası olan en iyi hastanelerinden birkaçı oksijen acil durumlarını ilan ederek, sadece bir kaç saatlik oksijen kaldığını duyurdu.

İktidar örtbas ediyor

Gujarat ve Uttar Pradesh yönetimleri, hastane morglarında biriken cesetlerin sayısının resmi ölüm rakamlarından çok daha fazla olması nedeniyle koronavirüs kaynaklı gerçek ölü sayısını örtbas etmekle suçlanıyor. 

Delhi ve Mumbai'deki eyalet hükümetleri, aylar önce söktükleri geçici Covid tesislerini yeniden inşa etmek için çabalarken, merkezi hükümet aşılama programının hızlandırıldığını duyurdu, bu da 18 yaşın üzerindeki herkesin 1 Mayıs'tan itibaren aşılanacağı anlamına geliyor ki malzeme sıkıntısı bir sorun olmaya devam ediyor.

Hükümet, endüstriyel kullanıma yönelik tüm oksijeni, şimdiye kadar görülmemiş talebi karşılamak için hastanelere yönlendirmeye karar verdi. Hindistan demiryolları, sıvı oksijen ve oksijen tüplerini taşımak için özel olarak tasarlanmış trenleri çalıştırmaya hazır olduklarını duyurdu. 'Oksijen Ekspresi' adı verilen trenlerde binlerce covid yatağının bulunduğu vagonlar oluşturuldu.

Yine de birçok kişi bunun çok az ve çok geç olmasından korkuyor. Dr. Thadhani, "Durumun ciddiyeti aylar önce anlaşılmış olmalıydı, ancak bunun yerine hükümet durumun aciliyetini inkâr etti, virüsün artık o kadar tehlikeli olmadığına dair mesajlar verdi" dedi ve ekledi: "Hala en kötüsünü görmediğimiz için endişeliyim."

Bültene kayıt ol