ABD: Yine ırkçı polis şiddeti, yine isyan

12.04.2021 - 14:32
Haberi paylaş

ABD'nin Minnesota eyaletinde, Brooklyn Center şehrinde Pazar günü Daunte Wright isimli 20 yaşındaki siyah bir genç, trafik polisi tarafından vurularak öldürüldü. Ardı arkası kesilmeyen ırkçı polis şiddetine karşı öfkeli kalabalıklar sokaklara döküldü.

Brooklyn Center'da karakolun önünde toplanan ve Daunte Wright'ın adını haykıran yüzlerce göstericiye polis müdahale etti. Çıkan çatışma nedeniyle kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Okullar kapatıldı ve her türlü toplantı faaliyeti iptal edildi.

Geçen yıl George Floyd isimli siyah bir başka ABD vatandaşı polisin boğazına 8 dakika boyunca diziyle bastırarak öldürmesi sonucu Minneapolis kentinde isyan başlamış ve tüm ülkeye yayılmıştı. Wright cinayeti de Floyd’un öldürüldüğü kente sadece birkaç kilometre uzakta gerçekleşti.

Cinayet, Minnesota eyaletinde ırkçılık konusunun yeniden gündemde olduğu bir zamanda gerçekleşti. George Floyd'u 25 Mayıs 2020'de öldüren eski polis memuru Derek Chauvin'in yargılandığı duruşma, Minneapolis'de iki haftadır sürüyordu. 

Siyah asker dava  açacak

ABD’de ırkçılık meselesi neredeyse hiç gündemden düşmüyor. Bu son cinayetten birkaç gün önce de polisin siyah ve üzerinde üniforma olan bir sürücüyü yüzüne gaz sıkarak zorla arabadan indirdiği sahneler siyah sürücünün bir ordu görevlisi olması sebebiyle ülke gündemine oturmuştu. Siyah latin askerin polisler tarafından öldürülmekten korktuğu polis kamerasında görülebiliyordu. Otoyolda seyreden siyah askeri tabip Caron Nazario, polisin aracını plakası takılı olmadığı ve camları filmli olduğu gerekçesiyle durdurmak istemesi üzerine Nazario arabasını karanlık otoyol yerine ışıklı bir yer olduğu için benzin istasyonuna yöneltmişti. Bunun üzerine polis sert şekilde müdahale etmişti.

Bültene kayıt ol