Irkçılığa Karşı Dünya Platformunun çağrısı

30.01.2021 - 09:46
Haberi paylaş

World Against Racism Platformu 20 Mart Dünya Irkçılık Karşıtı Gün’de Küresel Eylem Çağrısı yapıyor.

Pek çok ülkeden ırkçılık karşıtı hareketlerin uluslararası koordinasyonu olan Irkçılığa Karşı Dünya (World Against Racism)platformu 20 Mart Cumartesi günü, BM Uluslararası Irkçılık Karşıtı Günde her türden ırkçılığa ve faşizme karşı bir araya geliyor.

Şimdiye kadar 13 ülkeden hareketler, bu günde gerçekleştirecekleri eylemelerle çağrıya destek vereceklerini açıkladı, yeni hareketler de çağrıya katılmaya devam ediyor.

28 Ocak'ta, dünyanın pek çok yerine, ırkçılık karşıtı hareketler 20 Mart eylem günü için çağrılarını paylaştı.

20 Mart 2021 BM Irkçılıkla Mücadele Günü için çağrı

Irkçılığa, İslamofobiye ve antisemitizmin tüm biçimlerine karşı birleşiyoruz! 

Faşizmin yükselişine karşı birleşelim!

20 Mart 2021 Cumartesi günü Birleşmiş Milletler’in kabul ettiği ırkçılık karşıtı günde dünya çapında protestolar için bir araya geleceğiz. Birçok ülkede #WorldAgainstRacism hashtagiyle etkinlikler yapılacak. Etkinlikler, göçmenleri ve azınlıkları günah keçisi ilan eden ırkçılığa karşı ve #Siyahlarınhayatıönemlidir hareketiyle dayanışma halinde örgütlenecek. 

Irkçılık karşıtları bölünmeye karşı birlik olmanın öneminin altını çizecekler ve ırkçı popülizm, aşırı sağ ve faşizme karşı bir arada durmamızın önemini vurgulayacaklar.

Hükümetlerin kendi halklarını korumakta yetersiz kalması ve büyük bir ekonomik çöküşün ortaya çıkışıyla beraber Covid-19 salgını en berbat ırkçılık şekillerinin gelişme alanı bulabileceği bir durum ortaya çıkarttı. 

Virüsün BAME (Siyah, Asyalı, Azınlık Etnisite) kesimler üzerindeki orantısız etkisi, salgın dönemine iz bırakan şeylerden biri oldu. Covid’in yayılımı nedeniyle mülteci kampları birer ölüm tuzağı haline geldi.

Buna paralel olarak Siyahların Hayatı Önemlidir hareketi toplumda kurumsal ırkçılığın ne kadar derinlere işlediğini ortaya koydu ve küresel bir ırkçılık karşıtı hareketin şekillenmesine neden oldu. ABD’deki eylemler bugüne kadar mobilize olan en büyük ırkçılık karşıtı hareket oldu, dünyaya yayıldı ve Kasım’daki ABD seçimlerinde Trump’ın yenilgisinde belirleyici oldu.

Bazı ülkelerde faşist ve aşırı sağ parti ve örgütlenmeler Koronavirüs inkarcısı eylemler üzerinden örgütlenmeye çalıştı. Komplo teorileri, anti semitik ve ırkçı önyargılar bu çevrelerin yakıtı oldu.

Yunanistan’da faşist Altın Şafak örgütünün yenilgisi ve cezalandırılması ve Avusturya’da, FPO’nun oylarında belirgin bir düşüş, ırkçılığa, faşizme ve aşırı sağa karşı hareketlerin

faşist tehdidi geriletmek için en önemli anahtar olduğunu gösterdi. Irkçılığı ve faşizmi yenmenin yolu kitlesel, geniş ve birleşik kampanyalarla ırkçılık, faşizm ve aşırı sağı teşhir etmekten geçiyor.

20 Mart 2021’de dünya çapında (sosyal mesafeye uyarak) birçok gösteri ve diğer protesto eylemleri planlıyoruz. Bugün ırkçılığa, İslamofobi’ye, antisemitizmin bütün biçimlerine ve faşist hareketlere karşı birleşik mücadeleleri inşa etmek yaşamsal bir öneme sahip!

Irkçılığa Karşı Dünya

Şimdiye kadar çağrıya imza veren hareketler:

-6000 Sardine (6000 Sardalya), İtalya

-Aufstehen gegen Rassismus (Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk), Almanya

-Comité 21 Maart (21 Mart Komitesi), Hollanda

-Crida Contra el Racisme i el feixisme (Faşizme ve Irkçılığa Karşı Çağrı), Valensiya

-Fællesinitiativet mod Racisme og Diskrimination (Irkçılığa ve Ayrımcılığa Karşı Birlik), Danimarka

-Hepimiz Göçmeniz – Irkçılığa Hayır, Türkiye

-KEERFA, (Irkçılığa ve Faşist Tehdide Karşı Hareket), Yunanistan

-Love Aotearoa Hate Racism, Auckland, Yeni Zelanda

-Platform 21/03 against racism (Irkçılığa Karşı 21 Mart Platformu), Belçika

-Plattform für eine menschliche Asylpolitik, (İnsanca Sığınma Politikası İçin Platform), Avusturya

-Stand Up To Racism, Birleşik Krallık

-Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, (Faşizme ve Irkçılığa Karşı Birlik), Katalonya

-United Against Hate (Nefrete Karşı Birlik), ABD

-United Against Racism and Fascism (Irkçılığa ve Faşizme Karşı Birlik / UARF-NYC), New York City, ABD

-United Against Racism (Irkçılığa Karşı Birlik), İrlanda

-Zjednoczeni Przeciw Rasizmowi (Irkçılığa Karşı Birlik), Polonya 

(World Agains Racism)

Çeviri: Deniz Güngören

Bültene kayıt ol