Uganda’da devlet terörü

29.11.2020 - 11:43
Haberi paylaş

Uganda’da hükümet karşıtı gösterilerde en az 37 kişi polis tarafından vurularak öldürüldü.

Göstericiler Cumhurbaşkanı adayı ve Afrobeat şarkıcısı Bobi Vine‘ın göz altına alınmasını protesto ediyordu. Vine daha sonra bir seçim kampanyası toplantısında koronavirüs yayma suçlamasıyla tutuklandı. 

Çoğu gençlerden oluşan büyük kalabalıklar başkent Kampala’da ve başka şehirlerde barikatlar kurup, otomobil lastikleri yaktılar. 

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde polisin Kampala’da göstericilerin üzerine ateş açtığı görülüyor. Görüntülerde güvenlik personeli olduğu düşünülen sivil kıyafetli kişiler otomatik silahlarla kabalığın üzerine ateş açıyor. En az 350 kişinin tutuklandığı bildiriliyor.  

Bobi Vine (gerçek ismi Robert Kyagulanyi), 34 yıldır Cumhurbaşkanı olan Yoweri Museveni’ye karşı çıkan 11 adaydan biri. Seçimler Ocak ayında yapılacak. Kyagulanyi geçtiğimiz Cuma günü mahkemeye çıktıktan sonra kefaletle serbest bırakıldı. Çok popüler olmasının nedeni ülkedeki yoksulların öfkesini seslendiren bir müzik yapması. 

Yoksulluğa karşı çok net bir programı olmamasına rağmen, pek çokları tarafından Museveni’nin baskıcı ve patronları destekleyen politikalarına karşı iyi bir alternatif olarak görünüyor. 

Bültene kayıt ol