Guatemala’daki protestocular “Halk bunu yaptı” diyor

26.11.2020 - 08:28
Haberi paylaş

Guatemala’da geçen hafta kızgın protestocular sokaklara çıktı.

Kongre’de büyük patronları ve zenginleri destekleyen ama eğitim ve sağlık hizmetlerinden kesinti yapan bütçenin kabul edilmesinden sonra, Kongre binasını ateşe verdiler.

Cumartesi günü Guatemala’nın başkentindeki ulusal sarayın önünde yaklaşık 10 bin kişi gösteri yaptı; başkanı bütçeyi veto etmeye çağırdılar. 

Ayrıca hükümet görevlilerinin yolsuzluk nedeniyle yargılanması talep ettiler. 

20 yaşındaki bir üniversite öğrencisi olan Mauricio Ramirez “geleceğimiz bizden çalınmış gibi hissediyorum. Hiçbir değişim görmüyoruz – böyle devam edemeyiz.” 

Koronovirus pandemisi sırasında daha da belirginleşen yaygın eşitsizliğe karşı Guatemalalılar arasında öfke gittikçe arttı. 

Parlementerlerin pandemi ile mücadeleden kesinti yaparken, kendi yemekleri için 50 bin pound’luk bir bütçeyi onaylamaları bunun en belirgin örneklerinden biriydi. 

Bütçe geçen hafta Salı günü şafakta oylandı. Protestocuların birçoğu bunun nedeninin bütçeyi farkedilmeden geçirecekleri bir zamanın seçilmiş olmasından kaynaklandığını düşünüyor. 

Bazıları hükümetin Eta kasırgası ve Covid-19’un dikkatleri dağıtacağını umduğunu söylüyor. 

Protestoculardan biri AFP haber ajansına “Guatemala kan ağlıyor – halk bunu yaptı. 200 yıldan  uzun bir süredir ayaklar altında ezilerek yaşıyoruz.”…….

Diğerleri pandemi sırasında ekonomik yardımların yetersiz olması nedeniyle hükümeti suçluyor. Profesyonel çevirmen olan Karla Figueroa Al Jazeera’ye “yolsuzluktan bıktık. Hangi hükümet olduğu önemli değil –hepsi aynı” dedi. 

Guatemala şu anda dünyadaki yetersiz beslenmenin en yüksek oranda görüldüğü ülke. Ama bu hükümeti yetersiz beslenmeyle savaşa ayrılan 18 milyon pound değerindeki desteği iptal etmekten alıkoyamadı

Eta kasırgası tüm Orta Amerika’yı süpürüp geçti. Fırtınadan sonra başta yerli Guatemalalılar olmak üzere, binlerce insanı evsiz bıraktı. Şimdi de bu insanların sığındığı geçici barınaklarda Covid-19 görüldüğüne dair raporlar geliyor. 

Pandeminin başından beri, hükümet koronavirüs ile mücadele konusunda eleştiriliyordu. 

Binlerce Guatemalalı işsiz kaldı ve koronavirüs ile savaşmak için özellikle kırsal bölgelerde altyapı neredeyse yok. 

Hükümet protestoculara saldırmak için polis özel kuvvetlerini kullandı. Ama otoriteleri sarsıldı. 

Başkan Alejandro Giammattei’nin bütçeyi veto etme çağrılarını duymazdan gelmesinden sonra, başkan yardımcısı Guillermo Castillo kendisini birlikte istifa etmeye çağırdı. 

Guatemala’daki protestolar dünyanın birçok bölgesinde görülen akımın bir örneği. 

Dünyanın her yerindeki işçiler ve yoksullar hükümetlerinin yolsuzlukları ve pandemi konusunda ölümcül kötü yönetimleriyle yüzleşiyor. 

Bültene kayıt ol