Tayland’da dinozorlara karşı mücadele

22.11.2020 - 10:49
Haberi paylaş

Monarşinin, hükümetin ve eğitim sisteminin reforme edilmesini isteyen gençler, yönetici elitlere “Sizler dinozorsunuz” diyor.

Bangkok’ta cuntaya ve monarşiye karşı eylemler beş aydır devam ediyor. Yeni kuşakların başını çektiği eylemlere binlerce kişi katılıyor. Gerçek bir demokrasi çağrısı yapan gösteri dalgası, Tayland’da tabu olan monarşiyi tartışmaya açmayı başardı.

Protesto dalgası aynı zamanda 2014 yılında bir darbe sonucu iktidara gelen Başbakan Prayuth Chan-och’a istifa çağrısı yapıyor.

Özgürlük talebi

The Guardian’ın aktardığına göre, “Kötü Öğrenciler” adlı grubun çağrısıyla Cumartesi günü ülkede yine gösteriler düzenlendi. Ülkenin genel yönetimiyle ilgili taleplerin yanı sıra, eğitime daha çok kaynak ayrılması, müfredattan militarizmin izlerinin silinmesi, öğretmenlerin uygunsuz davranış gösteren öğrencilerin saçını kesme gibi uygulamalara son vermesi, LGBTİ+ ve kadın hakları da öğrencilerin mücadele konusu ettiği alanlar.

Bu yüzden gösterileri örgütleyen gençler “Dinozorların duymayı istemeyeceği şeyleri söylüyoruz” diyorlar.

Voice of America’ya konuşan 19 yaşındaki Pimchanok Nongnual, dinazorlar için “Geleneğe saplanıp kalmışlar. Eski moda ve muhfazakârlar, değişimi reddediyorlar. Vakitleri doldu, gitmeli ve yeni gelecek insanlar için yolu açmalılar” diyor.

Taylan’daki eğitim müfredatında kraliyet ailesi yüceltilirken, 1970’lerde demokrasi yanlısı öğrenci hareketine yönelik katliamlar gibi konular es geçiliyor. Öğrenciler bunun da değişmesini istiyor ve düşünce/ifade özgürlüğü talep ediyorlar.

Devlet baskısı

Geçtiğimiz hafta Salı günü düzenlenen öğrenci eylemlerinde ise aktivistlere hem polis gözyaşartıcı gaz ve tazyikli suyla saldırdı, hem de “Sarı Gömlekliler” adlı monarşi yanlısı çetelerin saldırısına izin verildi. Olaylar sonucunda 6 kişi yaralandı.

Hükümet aynı zamanda 15 Ekim’de on binlerce kişinin katıldığı bir eylemi “yasadışı” ilan ederek biri 15 biri 17 yaşındaki iki öğrenci liderini bu yüzden cezalandırdı. Ceza alan öğrencilerden biri olan Benjamaporn Nivas, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, “Protestoların liderlerini tutuklarsanız cezaevlerinde yer kalmaz ve yine de yüzlerce kişi daha ayağa kalkacaktır” dedi.

Çarşamba günü eylemciler, kraliyet ailesinin mülklerini kontrol eden devlet bürosu önünde eylem yapacaklar. Multimilyarder Maha Vajiralongkorn, dünyanın en zengin kralı. Devlet güçleri ise bu eylemlere karşı her türlü “yasayı” kullanacaklarını söylüyorlar. Tayland’da kraliyet ailesine “hakaret” edenler 15 yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor.

Tayland: Monarşiye ve cuntaya karşı on binler sokakta

Bültene kayıt ol