Uluslararası Sosyalist Akım örgütlerinden ortak açıklama: “Doğu Akdeniz’de barış talebini yükseltelim!”

14.09.2020 - 15:10
Haberi paylaş

Uluslararası Sosyalist Akım'ın Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs, Mısır ve Suriye örgütleri, Doğu Akdeniz'deki gaz arama çalışmaları, kıta sahanlığı ve askeri gerginlikler üzerine ortak bir açıklama yayımladı.

Enternasyonalist savaş karşıtı tutumu tarif eden açıklama şöyle:

Akdeniz’de kirli enerji değil, güneş-rüzgâr

Savaş değil, barış!

Doğu Akdeniz’de barış talebini yükseltelim!

Bölgedeki farklı devletler, Doğu Akdeniz’de doğalgaz aramaları ve buradan çıkarılacak gazın bir boru hattıyla Avrupa’ya iletilmesi planları üzerinden büyük bir gerilim yaşıyor.

İsrail-Kıbrıs-Yunanistan arasındaki boru hattı anlaşması Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa gibi ülkeler tarafından destekleniyor. Denizler üzerindeki egemenlik tartışması, Türkiye-Libya (GNA hükümeti) ve Mısır-Yunanistan arasındaki kıta sahanlığı anlaşmalarıyla, gerginliklerin tırmanmasına, askeri çatışma ihtimallerinin doğmasına yol açıyor.

ABD ve Almanya gibi büyük emperyalist devletler, hem bu bölgedeki çatışmalara hem de Libya’daki savaşa “çözüm” üretmek için uluslararası diplomaside rol oynamaya başladılar.

Doğu Akdeniz’de emperyalizmin hegemonya krizinin bir yansımasını görüyoruz. Bütün hükümetler kendi ekonomik, siyasi ve askeri çıkarlarının peşinde. Büyük güçlerin aralarındaki çatlaklar, daha küçük güçlerin kendilerine manevra alanı açmaya çalışmalarına yol açıyor. Kapitalizmin krizi, rekabet içerisindeki güçlerin kendi egemen sınıfları adına, milyonlarca işçiyi savaş bataklığına götürebileceği tehlikeli durumlar yaratıyor.

Enerji şirketlerinin petrol ve gaz üzerinden elde edecekleri kâr, işçilerin cebine girmeyecek.

Üstüne, kirli enerji politikaları iklim krizini derinleştiriyor ve gezegenimizin geleceğine büyük bir tehdit oluşturuyor.

Temiz enerjiye yatırım yapmayan ve gerekli adımları atmayan hükümetler, bölge halklarını bir savaşın eşiğine getirmek üzere.

Açlık, sefalet ve yıkım getirecek savaşlara, askeri gerginlikler üzerinden her ülkede milliyetçiliği yükseltecek politikalara karşıyız. Göçmenleri hedef alan ırkçı kampanyalara karşı çıkıyoruz. Göçmenler savaşın ve yoksulluğun kurbanlarıdır, onlara hoşgeldiniz diyoruz.

Bu gerginliklerin dindirilmesi için büyük emperyalist güçlerin “arabuluculuğuna” değil, karşı karşıya gelen ülkelerdeki işçilerin enternasyonal dayanışmasına güvenmek zorundayız.

Çatışma-gerilim-askeri harekât-askeri tatbikat-savaş gemilerinin birbirlerini tehdit etmesi gibi tüm adımlar hemen durdurulmak zorunda.

Derinleşen ekonomik krizin faturası her ülkede işçi sınıflarına kesilmeye çalışılıyor.

Ekoloijk kriz büyük bir yıkım yaratarak yine yoksulları vuruyor.

Pandemik kriz ise bir yandan kapitalist sistemin içyüzünde yatan adaletsizliği ortaya sererken, kapitalistler salgının faturasını emekçilere kesmeye çalışıyor.

Bütün bu sorunlarla boğuşan bizlerin askeri bir kapışmadan hiçbir çıkarımız yok. Her ülkedeki işçilerin ve yoksulların ortak çıkarları, ırkçılık, yoksulluk ve savaş getiren bu sisteme karşı mücadele etmekten geçiyor. Beyrut sokaklarındaki gösteriler, Arap Baharı’nın ruhunun canl olduğunu gösterdi ve hepimize ilham verdi. Avrupa’nın büyük şehirlerindeki mültecilerle dayanışma gösterileri, bu mücadelede yalnız olmadığımızı gösteriyor. Birleşirsek kazanırız.

-              Savaşa tereddütsüz hayır! Barış istiyoruz! Bölgenin tüm halkları kardeştir.

-              Savaş isteyenler ırkçı ve milliyetçi kampanyalar yapıyor. Irkçılığa ve milliyetçiliğe geçit yok!

-              Tüm ülkeler Doğu Akdeniz’deki gaz arama çalışmalarına ve askeri tatbikatlara son versin!

-              Kömür, doğalgaz, petrol yerin altında kalsın, güneş-rüzgâr bize yeter!

Uluslararası Sosyalist Akım’ın bölgedeki örgütleri olarak, barışın ve enternasyonalizmin bayrağını yükseltmek için ortak mücadelemizi güçlendireceğimizi ilan ediyoruz.

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (Türkiye)
Sosyalist İşçi Partisi (Yunanistan)
İşçi Demokrasisi (Kıbrıs)
Devrimci Sosyalistler (Mısır)
Devrimci Sol Akım (Suriye)

Bültene kayıt ol