Dünya liderleri önceliği ekonomiye verirken virüs yayılıyor

02.07.2020 - 10:32
Haberi paylaş

Koronavirüs, bu hafta 10 milyon vaka ve 500 bin ölü sayısı gibi dehşet verici bir seviyeye ulaştı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) küresel koronavirüs vakalarının azalmaya başladığı haberi yerine geçtiğimiz pazar günü rekor bir artışın gerçekleştiğini açıkladı. 24 saatte toplam vaka sayısına 183.020 kişi daha eklendi.

Kuzey ve Güney Amerika, 116.000 yeni vaka ile bu artışın en yüksek olduğu yerler oldu. 29 ABD eyaletinde, kısıtlama uygulamalarının kaldırılmasının ardından geçen yedi günlük sürecin sonunda raporlanan yeni vakalarda ciddi artış kaydedildi. 

Brezilya, virüsten kötü bir şekilde etkilenmeye devam ediyor. Öyle ki Covid-19 yüzünden 50 binden fazla can kaybının yaşandığı ikinci ülke oldu.

Geçtiğimiz cumartesi günü binlerce insan, aşırı sağcı Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’yu hem protesto eden hem de destekleyen gösteriler yapmak için Brezilya sokaklarını doldurdu.

Bolsonaro, sokağa çıkma yasağını gerektiren bir durum olmadığını ifade eden açıklamalarının yanında, yasağa karşı olan grupların gösterilerine de katıldı.

Bazı bölgeler, hastalığın ülkedeki büyük yayılımına aldırmadan, kısıtlamaları gevşetiyor.

Sao Paulo’da yaşayan, annesi, amcası ve büyükannesini Covid-19’dan kaybeden stajyer cerrah Douglas Sterzza Dias: “Kriz başladığında ve İtalya’da olanları gördüğümde, en büyük korkum hastalar arasında seçim yapmak ve kimin öleceğine karar vermekti” dedi. “Bence önümüzdeki birkaç hafta içinde Brezilya buna çok yakın.”

Bu arada Afrika kıtasındaki vaka artışı, Mayıs ortasından bu yana önceki haftalara göre yüzde 30 daha fazla gerçekleşiyor.

Açılış

Güney Afrika’da Başkan Cyril Ramaphosa, fırlayan Covid-19 sayılarına rağmen ekonomiyi açmaktan vazgeçmedi. Restoranlar, kumarhaneler, oteller ve kuaförler, sadece bir haftada yüzde 37 oranında yükselen vaka sayısına rağmen yeniden açılıyor.

Diğer ülkelerde de kısıtlamaların gevşetilmesinden hemen sonra vaka sayılarında ciddi artışlar yaşandı. Almanya’da, koronavirüslü birinin kaç kişiyi enfekte edeceğini gösteren R sayısı, geçen cumartesi 1.79 iken, sadece 24 saat sonra 2.88’e sıçradı.

Virüs yayılmasının kontrol altına alınabilmesi için, R sayısı birin altında indirilmek zorunda. 

Almanya daha önce uyguladığı kısıtlamaları hafifletti; hatta Avrupa ülkelerine seyahat engelini kaldırdı.

Kuzey Almanya’da geçen hafta bir mezbahada, 657 çalışanın koronavirüs testi pozitif çıktı. Bu sonuçtan sonra mezbaha ve bölgedeki okullar hızla kapatıldı.

Çin’de yetkililer, yeni bir yükselişi engellemek için mücadele ediyorlar. Başkent Pekin’de bir markette başladığı düşünülen salgın için yeni kısıtlamalar başlatıldı. En az 200 yeni vakanın görüldüğü bildirildi.

Küresel tablo, Covid-19 krizinin bitmesinin çok uzak olduğunu gösterirken hükümetler ekonomileri yeniden açmaya çok istekli görünüyorlar. 

Sarah Bates

Socialist Worker’dan çeviren TN.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol