İsrail’in ilhak planı ve hava saldırısı: Filistin’le dayanışmayı büyütelim!

28.06.2020 - 06:30
Haberi paylaş

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD’nin ırkçı başkanı Donald Trump’ın desteğiyle yeni ilhaklara hazırlanıyor. Filistinliler bir yandan hava saldırısı altında.

Netanyahu, geçen ay yaptığı açıklamada, Batı Şeria’daki yasa dışı yerleşim yerleri ile Ürdün Vadisi’nin 1 Temmuz tarihinden itibaren İsrail tarafından ilhak edileceğini duyurmuştu.

Bu girişim, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Yüzyılın Planı" adıyla duyurduğu Orta Doğu Planı'na dayanıyor. Netanyahu bu adımla "Siyonizm tarihinde yeni bir şanlı sayfa" açılacağını söylüyor.

Filistinliler, bu planları reddederek ABD ve İsrail ile yapılmış tüm anlaşmaları sona erdirdiklerini açıkladı.

Batı Şeria, 1967’deki 6 Gün Savaşı’ndan bu yana İsrail’in işgali altında. BM de sorunu işgal olarak tanımlıyor, ancak dünya hükümetleri Filistinlilerin işgalden kurtulması için hiçbir adım atmıyor.

Hava saldırısı ve uluslararası tepki

İsrail’in ilhak planının öncesinde uyguladığı şiddet devam ediyor.

Korsan devlet, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki tarım alanlarına hava saldırısı gerçekleştirdi.

Öte yandan, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden ve farklı siyasi partilere üye bini aşkın parlamenter, İsrail’in Batı Şeria’nın bazı bölümlerini ilhak planına karşı kampanya başlattı.

Ortak kaleme alınan mektupta, ABD’nin önerdiği ve İsrail’in Batı Şeria’nın yaklaşık yüzde 30’unu ilhak etmesini öngören plandan “endişe duyulduğu” dile getirildi.

Mektupta, söz konusu planın tehlikeli sonuçlar yaratacağı ve uluslararası ilişkiler açısından doğuracağı emsal konusunda uyarıda bulunuldu.

Dayanışma

Paris’te yüzlerce kişi sokağa çıkarak Filistinlilerle dayanışma eylemi yaptı. Danimarka ve İrlanda’da 4 Temmuz’da eylemler planlanıyor. Geçtiğimiz hafta da Filistin’de Filistinliler Trump’ın planını protesto gösterisi yapmıştı.

İngiltere’de Labour’un yeni lideri Keir Starmer ise milletvekili Rebecca Long-Bailey’i gölge kabinedeki görevinden aldı. Starmer, Corbyn dönemiyle bağların tamamen kesildiğini göstermek için yaptığı hamleye gerekçe olarak Long-Bailey’nin İsrail’i ırkçılıkla ve vahşi şiddetle suçlayan bir makaleyi tweetlemesini gösterdi.

Geri adım mı geliyor?

The Times of Israel'in haberine göre, İsrail hazırladığı eylem planınıyla ilgili Ürdün aracılığıyla Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı bilgilendirdi. Buna göre, İsrail, Batı Şeria'daki Ürdün Vadisi’ni ilhak etmekten vazgeçerek sembolik ilhak seçeneğinde karar kıldı.

ABD’nin daha önce Körfez ülkeleriyle ilişkilerin bozulmaması için ilhak planını ertelemesi için Netanyahu üzerinde baskı kurduğu iddia edilmişti.

Filistin’in işgaline karşı dünyanın her yerinde dayanışmayı büyütmek, işgallere ve savaşa karşı olan herkes için bir öncelik olmaya devam ediyor.

Bültene kayıt ol