Hindistan: Aşırı sağcı Modi’ye karşı 250 milyonluk grev

10.01.2020 - 13:01
Haberi paylaş

Hindistan’da gerçekleştirilen greve, sendikaların aktardığına göre toplumun beşte biri iştirak etti.

Ülkede zaten bir süredir ırkçı yurttaşlık yasasına karşı kitlesel gösteriler gerçekleştiriliyordu. Buna öğrencilerin isyanı eklendi. Şimdi de işçiler greve gitti.

Grev oldukça etkili oldu, birçok eyalette hayat durdu. Trenler, otobüsler, kömür madenleri, bankalar ve daha pek çok işletme kapalıydı.

Bazı yerlerde polisle çatışmalar yaşanırken, sol parti liderleri ve sendikacılar gözaltına alındı.

Grevin nedenleri arasında maaşların düşüklüğü, emekli aylıkları ve özelleştirme girişimleri yer alıyor.

Ekonomik büyümedeki gerileme, ülkede işsizliğin özellikle üniversite mezunları arasında hızla artmasına yol açtı. Devlet mülkiyetindeki havayollarının, bankaların ve diğer işletmelerin özelleştirme girişimleri ise milyonlarca kişiyi yoksulluğa itecek.

Yakıt desteklerinin azalması, gübre ve ilaç fiyatlarının artışı tarımı da vurdu. Pek çok çiftçi 2019 yılında intihar etti.

Öğrenci hareketi ise aşırı sağın saldırılarıyla karşı karşıya. Sendikaların grevinde, geçtiğimiz hafta Delhi Üniversitesi’nde polisin seyrettiği saldırı sırasında yaralanan öğrencilerin taleplerine de yer verildi. Öğrenciler de grev gününde üniversitelerinde kitlesel eylemler düzenlediler.

Hindistan’ın en büyük 10 sendika konfederasyonu, grevi birlikte örgütlediler. Bu sendikaların toplamda 250 milyon üyesi bulunuyor.

Bültene kayıt ol