Büyük bir grev, ikinci gününde Fransa'yı sarsıyor. Milyonlarca işçi cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emeklilik saldırılarına karşı ayaklandı.
Grevin ilk gününde Paris'ta yapılan yürüyüşe 1.5 milyon kişi katıldı.
Macron yönetimi işçilere ya geç yaşta emekli olmayı ya da emeklilik maaşlarında düşüşü dayatıyor. Bu saldırı, 1995’ten bu yana en önemli işçi eylemi dalgası başlattı.1995’te de uzun süre devam eden grevler, sağcı hükümetin emeklilik yaşına yönelik saldırısını kırmıştı.
Grev sebebiyle şehir içi ve dışı tren seferlerinin yüzde 90'ı iptal edildi. Otobüsler de grevden etkilendi. Paris'te, kentin 16 metro hattının sadece beşi, düşük seviyede hizmetle çalıştı.
Kuzeydeki Lille şehrinde taşımacılık büyük ölçüde durdu. İki metro hattından biri tamamen durduruldu, birçok otobüs seferi iptal edildi ve tramvaylar her 30 dakikada bir kalktı.
Air France, iç hat uçuşlarının yüzde 30'unu ve hava trafiği kontrolörlerinin grevinden dolayı mesafeli uluslararası uçuşların yüzde 30'unu iptal ettiğini duyurdu. Grev, EasyJet’i de sert vurdu.
İlkokul öğretmenlerinin yaklaşık yüzde 70'i, ortaöğretim öğretmenlerinin ise yüzde 60'ını grev yaptı.
Tren sürücüsü Pierre, Paris'teki bir yürüyüşün ardından “Bu oluyor. Beklediğimiz şey oluyor” dedi.
“Önceki grevlerde hareketlenmeyi biraz atladığımızı düşündüm. Ama bu mükemmel.”
“Yürüyüşlerde insanlar 'hep birlikte' diye haykırıyorlar. Bu, taleplerimizin nasıl gerçek olabileceğinin bir ifadesidir.” “Bu büyük bir atak.”
“20 yıl önce SNCF demiryolu şirketiyle başladım, bazı senaryolar altında 50 yaşında emekli olabilirdiniz. Ancak saldırı üstüne saldırıya uğradık. İlk önce emeklilik yaşı 52.5'e geri çekildi - emekli maaşı da düşürüldü. Sonra 57.5'e gitti. Bizi daha da uzun süre çalıştırmak istiyorlar."
Bir öğretmen “Emekli maaşı reformları çok fazla darbeyi içeriyor. İş hayatında 40 yıldan uzun bir süre sonra ayda yüzlerce Euro emekli maaşı kaybetmemek için savaşıyoruz" dedi.
“Kariyerinizi 70 yaşın ötesinde öğrencilerin önünde bitirmeyi nasıl hayal edebilirsiniz? Kötü şartlarda ve birçoğumuz için sadece asgari bir ücretle?”
Hastane çalışanları birçok şehirde grevde. Ve 20 bölgedeki posta işçileri, çalışma koşullarındaki değişiklikler yüzünden devlete ait La Poste ile anlaşmazlık içinde bulunuyorlar.
Hippopatamus
Özel sektördeki işçilerin önemli bölümleri, kamyon sürücüleri, Carrefour ve Geant Casino süpermarket işçileri, Hippopatamus restoranları, Perrier ve Haribo yiyecekleri de dahil olmak üzere greve çıktı.
Sabah saat 10'dan itibaren çeşitli bölgelerde yüzlerce gösteri yapıldı.
Paris'te 6.000 polis memuru protestolara karşı görevlendirildi ve yetkililer protestocuların Champs-Elysées veya karakol önlerinde toplanmasını yasaklayan bir kararname yayınladı.
Çevik kuvvet polisi, şafaktan önce yayaların çantalarını aramaya başladı ve planlı protesto rotasındaki dükkanların kapanması emredildi.
Birçok alanda bir yıl boyunca Macron ile savaşan Sarı Yelekllier de eyleme katıldı.
Yaşamın zorlaştığı ve kamu hizmetlerinin azalmakta olduğu yönünde büyük bir his var. Liberation gazetesinde geçen ay yapılan bir ankete göre, Fransız halkının yüzde 89'u ülkenin “sosyal kriz” yaşadığını düşünüyor.
Sadece bir günlük grev olmayacak. Zaten birçok demiryolu işçisi ne kadar devam edeceklerini tekrar tartışacakları Cuma gününde de devam etmek için oy kullandı.
Diğer çalışanlar ileriye bakıyorlar. La Mede'deki petrol rafinerisinde, Bouches -du-Rhone bölgesinde, CGT sendikasındaki işçiler grevlerinin en az 9 Aralık'a kadar süreceğini açıkladı.
Grevcilerin ve protestocuların bütün bölümlerinin bir arada olması çok önemli ve sendika liderlerinin hareketi kazanmadan önce söndürmesini engellemek de.
(Socialist Worker - Çeviri: Ali Rıza Seven)