Barcelona'da genel grev: Katalan işçiler, emperyalist İspanya devletine karşı mücadelede

10.11.2019 - 09:16
Haberi paylaş

Barcelona, yüz binlerce kişinin katıldığı genel grev ve dev protesto gösterilerine sahne oluyor. 

Katalonya bağımsızlık referandumunu gerçekleştiren siyasetçilere verilen 9 ila 13 yıl arasında hapis cezaları, büyük bir mücadeleyle yanıtlanıyor.

14 Ekim'de 9 bağımsızlık yanlısı Katalan siyasetçiye ağır cezalar verildi. Bunun üzerine 18 Ekim'e genel grev ve yürüyüş çağrısı yapıldı.

18 Ekim günü Barcelona'da hayat durdu. Ulaşım başta olmak üzere tüm sektörlerden işçiler üretimi durdurup sokağa çıktı ve büyük bir kitle gösterisi yapıldı. Aynı anda Katalonya'nın bir çok yerinde yolları kesen göstericiler, İspanyol polisi ile çatıştı.

Genel grevin arkasında kitlesel protestolar devam etti.

İkinci genel grev ise 8 Kasım Cuma günü yapıldı. Üretim ve hayat işçiler tarafından yine durduruldu. Ertesi gün devam yürüyüşler 9 Ekim cumartesi günü Barcelona merkezinde yapılan dev bir konser yapıldı

İşçi sınıfının ve Katalan halkının çoğunluğunun içinde yer aldığı özgürlük mücadelesi, 2017 referandumunun ardından yeni bir mücadele evresine işaret ediyor.

Bağımsızlık referandumu sırasında Katalan işçileri ve sendikaları, İspanya devletinden ayrılmaktan yana tutum aldı. Arkasına Avrupa Birliği'ni alan İspanya devleti ise bu demokratik seçimi tanımadı ve Katalan siyasetçileri demir parmaklıklar arkasına yolladı.

2017 referandumunda verdikleri oylar tanınmayan, seçme, seçilme ve kendi geleceklerini belirleme hakkı baskıyla engellenen Katalanlar bugün sokakta. Tutuklu Katalan siyasetçilerin serbest bırakılmasını isteyen kitleler, referandumda sandıktan çıkanı kazanmak için büyük bir mücadeleye girmiş durumda.

Bültene kayıt ol