Ürdün: Grevdeki öğretmenler taleplerinden birini kazandı

05.10.2019 - 16:46
Haberi paylaş

Maaş zammı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için 4 haftadır grevde olan Ürdünlü öğretmenler taleplerinden birini kazandı.

Ürdün Başbakanı Ömer er-Rezzaz, protestolar sırasında polisin uyguladığı şiddetten dolayı  öğretmenler özür diledi. Rezzaz, Facebook sayfasında yayınladığı mesajda olayları araştırıp gereğini yapma sözü verdi.

140 bin üyesi bulunan Öğretmenler Sendikası'nda geçen perşembe günü yapılan toplantı sonrası, hükümete öğretmenlerin maaşlarına zam yapması ve 5 Eylül'deki protestolar sırasında polisin şiddet uygulamasından dolayı özür dilemesi için bugüne (5 Ekim) kadar süre tanışmıştı.

Sendika sözcüsü Nureddin Nedim "Taleplerimiz yerine getirilmezse, pazar sabahı yeni bir grev kararına hükümet imza atmış olacak" demiş.

Öğretmenlerin taleplerinden biri olan özür kazanıldı. 5 Eylül günü Ürdün'ün başkenti Amman'da yürüyen öğretmenleri dağıtmak için yoğun biber gazı kullanılmıştı. 

Grevci öğretmenlerin asıl talebi olan maaş zammı ise henüz karşılanmadı.

Ürdün Yüksek İdare Mahkemesi, dün (4 Ekim) öğretmenlerin dört haftadır sürdürdüğü greve son vermeleri kararı almıştı.

Ne olmuştu?

Öğretmenler düşük maaşları ve kötü çalışma koşullarını protesto etmek için Eylül başında gösterilere ve greve başladı. 

Hükümet 28 Eylül'de kademelerine göre öğretmenlere 24 dinar (33 dolar) ile 31 dinar (43 dolar) arasında zam yapma kararı aldı. 

Tek taraflı verilen karara itiraz eden Öğretmenler Sendikası grevi sürdüreceklerini duyurdu.

Grevdeki öğretmenler, maaşlarına yüzde 50 istiyor.

Bültene kayıt ol