(Video) Mısır'da darbeci Sisi yönetimine isyan

21.09.2019 - 10:48
Haberi paylaş

Mısır'da 20 Eylül gecesi sokağa çıkan on binlerce kişi, darbeci Sisi'yi protesto etti.

Kahire başta olmak üzere on şehirde kabalıklar “Özgürlük, adalet, Sisi artık yeter”  sloganıyla yürümeye başladı. 

Protestoları tetikleyen, sürgündeki Mısırlı müteahhit ve aktör Muhamed Ali'nin, milyonlarca Mısırlı yoksulluk içinde yaşarken Sisi'yi lüks konut ve otellerde milyonlarca lirayı israf etmekle suçlayan bir dizi video yayınlaması oldu.

New York'taki Birleşmiş Milletler zirvesine gitmeye hazırlanan darbeci Sisi, yolsuzluk iddialarını sert bir şekilde reddeti.

Bunun üzerine  "Sisi defol" ve "Halk rejimi devirmek istiyor" sloganları, Mısır Twitter'ın da birinci sıraya yerleşti.

Yüzlerce rejim karşıtı protestocu onları dağıtma çabalarına rağmen Tahrir Meydanı ve çevresinde toplandı. Mısır'ın ikinci büyük kenti İskenderiye'nin yanı sıra Süveyş ve Kahire'nin kuzeyindeki Mahalla el-Kubra kentinde de gösteriler bildirildi. Mısır polisi, protetoculara biber gazıyla saldırdı.

Yolsuzluklar rejimi

2011'de diktatör Mübarek'in halk tarafından devrilmesinin ardından yapılan seçimlerde iş başına Müslüman Kardeşler hükümeti, 2012'de General Sisi'nin darbesiyle devrilmişti. Önce Genelkurmay başkanı koltuğuna oturan Sisi, 2014'te Cumhurbaşkanı oldu.

Geçen yedi yılda birçok idam ve tutuklamanın yaşandığı, baskının ve koyu bir sansürün hüküm sürdüğü Mısır'ın ekonomisi küçüldü. Sisi'nin kemer sıkma politikaları sonucu kitlesel işsizlik ve fakirlikten yılan halk, sefahat için yaşayan Sisi ve askeri elitlere karşı bilendi. 

Darbeci Sisi'nin New York'a gitmekten vazgeçecebileceği söyleniyor. Çünkü baskıyla oturduğu koltuğu ve kurduğu yolsuzluk düzeni sarsılıyor.

Bültene kayıt ol