Husiler: Her an yeniden vurabiliriz

16.09.2019 - 12:18
Haberi paylaş

Suudi Arabistan'ın petrol devi Aramco'ya saldırıyla dünya enerji piyasasındaki dengeleri sarsan Husilerden bir tehdit daha geldi.

Husiler, "Suudi Arabistan petrol tesisi Aramco'da bulunan şirketleri ve yabancıları uyarıyoruz. Her an yeniden vurabiliriz" açıklaması yaptı. 

Yemen'de ayaklanan Şii Husiler, ABD, Suudi Arabistan ve koalisyon güçleriyle  savaşıyor. 1000 yıl boyunca ülkenin kuzeyini yöneten Husiler İran tarafından destekleniyor. Yemen'de hükümetin değişmesini, ABD ve Suudi Arabistan gitmesini istiyorlar.

Daha önce 5 kez ayaklanan Husiler son isyanıyla başlayan savaşta, özellikle koalisyonun hava saldırıları sonucu, on binlerce Yemenli hayatını kaybetti.

Hangi tesisler vuruldu?

Saldırıya uğrayan bölgelerden gelen görüntülerde, devlet petrol şirketi Aramco'nun Abqaiq'de bulunan en büyük petrol işleme tesisinden alevler yükseldiği görülüyor.

Abqaiq'teki tesiste kükürtlü ham petrol işlenip ham petrole dönüştürülüyor. Burada günde yaklaşık 7 milyon varil ham petrol üretiliyor.

BBC'nin haberine göre Aramco bu tesisin dünyanın en büyük "ham petrol stabilizasyon tesisi" olduğunu belirtti.

İkinci saldırı ise ülkenin ikinci büyük petrol sahası olan Khurais'e düzenlendi.

2009 yılından bu yana aktif olan sahadan günde 1,5 milyon varil petrol çıkarılıyor. Sahada 20 milyar varillik rezerv olduğu tahmin ediliyor.

Devlet medyası iki bölgedeki yangınların da kontrol altına alındığını açıkladı.

Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon dört yıldır Husilere karşı savaşıyor.

Ağustos ayında Shaybah petrol sahasındaki tesislere, Mayıs ayında da iki adet petrol pompa istasyonuna silahlı drone ile saldırı düzenlenmişti.

Bültene kayıt ol