Dronlar Aramco'yu vurdu, petrol üretimi düştü

15.09.2019 - 07:38
Haberi paylaş

On binlerce Yemenlinin öldüğü savaş, Suudi Arabistan topraklarına sıçradı.

Suudi Arabistan'ın petrol devlerinden Aramco'nun iki rafinerisi, insansız hava araçlarıyla (drone) vuruldu. Rafineleriler yanarken, petrol üretimi de ciddi şekilde aksadı.

Günlük üretimin 5 milyon varil azaldığı açıklandı. Bu günlük üretimin neredeyse yarısına denk geliyor. Pazartesi günü petrol fiyatlarının tırmanması bekleniyor.

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Abqaiq ve Khurais petrol yerleşkelerindeki kontrol altına alındığı belirtildi.

Saldırıyı Yemen'deki iç savaşın taraflarından biri olan Husiler üstlendi. Grubun sözcüsü rafinerilere 10 drone ile saldırı gerçekleştirdiklerini duyurdu.

Geçen Temmuz'da da Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad'daki Aramco petrol rafinerisinde yangın çıkmıştı. Suudi Aramco yetkilileri "teknik arıza" demişlerse de Yemen’deki Şii Husi milisler yangını "kendi drone"ları ile çıkardıklarını iddia etmişti.

Ortadoğu'nun en yıkıcı savaşlarından biri Yemen'de yaşanıyor. On binlerce kişini yaşamını yitirdiği savaş, İran destekli Şii Husiler ile ABD ve 10 ülkenin desteklediği devrik Sünni Yemen Hükümetine bağlı güçler arasında gerçekleşti.

Suud-İran çekişmesinin savaş alanı halindeki Yemen, Suudi Arabistan savaş uçakları tarafından düzenli olarak bombalanıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, saldırıdan doğrudan İran'ı sorumlu tutarken,Tahran'ı "sahte diplomasi" yürütmekle suçladı.

Pompeo, "Tüm tansiyonu azaltma çağrıları arasında İran şimdi dünyanın enerji arzına eşi görülmemiş bir saldırı başlattı. Saldırıların Yemen'den geldiğine dair bir kanıt yok.” ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanlığı, Pompeo’nun suçlamasına ‘saçma’ yanıtını verdi. İranlı üst düzey bir komutan ise ‘ABD’nin bölgedeki üslerinin menzilleri dahilinde olduğunu’ söyleyip “Topyekûn savaşa hazırız” dedi.

Bültene kayıt ol