Hong Kong'daki protestocular Çin'i yendi

05.09.2019 - 15:46
Haberi paylaş

Hong Kong'da 3 aydır süren protestolar kazandı. Çin'e iade yasa tasarısı geri çekildi.

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Carrie Lam, politik muhalifleri ve aktivistleri Çin hapishanelerine yollamayı hedefleyen tasarının geri çekildiğini açıklamasıyla kutlamalar başladı.

Dünyanın 2. büyük ekonomisi ve en baskıcı devletlerinden biri olan Çin'e karşı mücadele, 15-22 arası gençlerin ısrarlı direnişiyle büyümüştü. Protestoların ilk ayında, 7 milyon nüfuslu Hong Kong'da bir kaç milyon kişinin protestolara katılmasının ardından, Çin'e bağlı yönetim tasarı için "öldü" demişti.

Ancak protestocular evlerine dönmedi. İki ay boyunca Çin'e iade yasasının geri çekilmesi için birçok yürüyüş, işgal ve çatışmalar yaşandı. Öğrencilere işçiler de katıldı. Ağustos ayında genel grevler yaşandı. Çin Komünist Partisi'nin organize çetelerin de saldırısına uğrayan protestocular, geri adım atmadı. Kurulu düzen sallanırken Hong Kong idari yönetimi yenilgiyi kabul etti.

Hong Kong'da müthiş direnişte zafer kazananlar, mücadeleyi devam ettireceklerini söylüyor. Şimdiden Çin işçi sınıfına ve Asya işçilerine örnek bir deneyim sundular.

Bültene kayıt ol