Esad birliklerinin ve Rusya'nın İdlib'e saldırıları, yeni bir göç dalgasını başlattı. Yüzlerce sığınmacıyı taşıyan 13 bot, Midilli adasına vardı.
29 Ağustos günü adaya ulaşan 13 bottaki 547 sığınmacının 240'ı çocuk.
Midilli Adası'ndaki Moria sığınmacı kampı üç bin kişilik kapasiteye sahip iken şu anda 11 bin kişi yaşam mücadelesi veriyor.
Birlemiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) Midilli temsilcisi Astrid Castelein'a göre 2016'nın Mart ayından bu yana ilk kez Ağustos ayında adaya yüksek sayıda sığınmacının ulaştı.
Ağustos ayı Suriye ordusu ve Rusya savaş uçaklarının İdlib'e saldırılarıyla geçti.
Yunanistan'da göçmen karşıtı tedbirler
Yunanistan'ın Yabancı İlişkiler ve Savunma Konseyi, sığınmacıları taşıyan 13 botun Midilli Adası'na gelmesi üzerine acil olarak toplandı.
Konsey, Avrupa Birliği'nin Sınır Güvenlik Ajansı Frontex ve NATO ile birlikte sınır denetimlerini artıracağını ilan etti. Polisin, sığınma hakkı reddedilen ama Yunanistan'ı terk etmeyen sığınmacıları tespit etmek için kontrolleri sıkılaştıracağı da belirtildi.
Sağcı Yeni Demokrasi hükümeti, iltica başvurularında inceleme sürecinin kısaltılacağını, başvuruların reddi durumunda mültecilere tanınan temyiz hakkının da kaldırılacağını açıkladı.
Mültecilerin Yunan vatandaşları gibi, sağlık hizmetlerini ücretsiz olarak almasına da son verilmişti.
Çavuşoğlu'nun sözleri
On binlerce Suriyeli, Türkiye sınırında "saldırıları durdurun ya da sınırları" talebiyle gösteri yaparken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "İdlib'de saldırıların devam etmesi, Avrupa'ya yeni bir mülteci akını başlatabilir" demişti.
Türkiye, Kıbrıs açıklarında yürüttüğü sondaj çalışmaları sebebiyle kendisine yaptırım ilan eden Avrupa Birliği'ne misilleme olarak geri kabul anlaşmasını askıya almış durumda. Bu anlaşmaya Türkiye sınırları üzerinden Avrupa'ya giden mülteciler sınırdışı edilerek Türkiye'ye iade ediliyor, bunun karşılığında Türkiye, AB'den para yardımı alıyordu.