Trump, Afganistan işgalini kalıcılaştırıyor

30.08.2019 - 09:37
Haberi paylaş

Yaklaşık 18 yıl önce Afganistan'ı işgal eden ABD'nin başkanı Trump, asker sayısını azaltacaklarını fakat ülkedeki varlıklarının kalıcı olduğunu söyledi.

ABD'nin 7 Ekim 2001'de Afganistan'da El Kaide ve Taliban'a yönelik 'terörle mücadele' adı altında başlattığı askeri operasyonun üzerinden 18 yıl geçmek üzere.

Donald Trump, “Orada varlığımızı sürdüreceğiz. Varlığımızı çok önemli miktarda azaltacağız, ama her zaman devam ettireceğiz. Üst düzey istihbarat bulunduracağız” diye konuştu.

Trump, 14 bin olan mevcut asker sayısının 8 bin 600 seviyesine çekileceğini kaydetti. ABD askerlerinden 5 bini "terörle mücadele operasyonlarına" katılıyor.

Taliban, Çarşamba günü yaptığı açıklamada ABD’li yetkililerle nihai bir anlaşma konusunda sonuca yaklaştıklarını söylemişti. Anlaşmayla amaçlanan, ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesi karşılığında Taliban’ın ülkenin İslamcı militanlar için güvenli bölge olmasının önüne geçmesi. Ancak Taliban, Amerika'nın ve diğer yabancı güçlerin ülkeden çıkmasını talep ediyor ve bu talebin yerine getirilmemesi halinde bir anlaşmanın mümkün olamayacağını söylüyordu.

Yıllardır süren savaş ve işgale rağmen, Taliban gibi silahlı gruplar, ülkenin yarısını kontrol ediyor.

Bültene kayıt ol