KEERFA'dan Altın Şafak'ın parlamento dışı kalması üzerine açıklama

08.07.2019 - 21:54
Haberi paylaş

Yunanistan'da yıllardır nazi partisi Altın Şafak'ı geriletmek için yaygın bir kampanya yürüten Irkçılığa ve Faşist Tehdide Karşı Birleşik Hareket (KEERFA) dün gerçekleşen seçimlerin sonuçları üzerine yazılı bir açıklama yayımladı.

"Altın Şafak nihayet parlemento dışı kaldı ve hapsin ardına kadar açık kapılarıyla karşı karşıyalar" başlıklı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Altın Şafak'ın parlamentodan atılması, 2012 yılındaki girişinden sonra, uluslararası boyutlara sahip umut verici bir mesaj. Mutluyuz çünkü bu, -Altın Şafak lideri Mihaloliakos’un, bir toplantıda Altın Şafak'ı tariflediği gibi- "1945'te yenilenlerin tohumları" olan Altın Şafak'ın sonunun başlangıcına işaret ediyor. 

Bu, ülkenin dört bir yanındaki mahallelerde, neonazi şüphelilerinin izolasyonunun tamamlanmasını sağlayan antifaşist ve ırkçılık karşıtı hareketin binlerce militanının devasa, birleşik, ısrarcı, uzun süreli ve sistematik eylemi için büyük bir zafer.

Altın Şafak davası, Pavlos Fyssas ve Shahzad Luqman'ın katillerini yargılamak amacıyla, kendilerini bir “politik parti” olarak maskeleyen tüm paramiliter makineleri, liderleri ve fırtına birlikleri yöneticilerini suçlu bulmak amacıyla başlatılan ve devam eden bir mücadele. Duruşmanın tamamlanması, Altın Şafak faşistlerinin varlığının devlet ve mekanizmaları tarafından hoş görülmesine son vermenin yolunu açıyor.

Bu harekette bazı harika dönüm noktaları oldu. Her mahallede faşistlere ve ırkçı saldırılara, göçmenleri ve mültecileri hedef alan pogromlara karşı mücadele, mültecilerin okula gitme hakkını savunan mücadele, milliyetçi histerilere ve Makedonya meselesi yürüyüşlerine karşı mücadele, POSPERT'in (Kamu Yayıncılığı İşçileri Sendikası) faşistlere platform vermeme mücadelesi, belediye meclislerinde Altın Şafak’a platform vermeme kavgası, 16 Mart’taki uluslararası antifaşist gösteriler ve her yıl yapılan Pavlos Fyssas suikasti anmaları. Altın Şafak davasında duruşma binası dışında tekrarlanan gösterilerle birlikte.

Kurulduktan on yıl sonra, KEERFA (Irkçılığa ve Faşist Tehdide Karşı Birleşik Hareket), parlamentodaki Altın Şafak varlığının parçalanmasını kutluyor. Fakat farkındayız ki rahatlamaya yer yok, çünkü faşist tehditle işimiz bitmedi. Altın Şafak ya da parlamentoya sızan faşizan Velopulos'la işimiz bitmedi. Ancak, saldırıları için kullandıkları tüm ofislerini, Mesogeion Caddesi'ndeki merkez ofislerini ve çok az mahallede kalan diğerlerini kapatacak kitlesel bir hareketle parçalayabileceğimize eminiz.

Önlerini açan ırkçı politikalarla ve toplama kamplarıyla yüzleşmeliyiz. Bu politikalar Avrupa'da öfkeye yol açıyor, Akdeniz'de ise Salvini, mültecilerin İtalyan limanlarına gelmelerini yasaklıyor ve onları kurtaran kaptanları hapsediyor. Neonazi Altın Şafak katillerini ezmek için anti-faşist örgütlenmeyi tırmandırma zamanı geldi."

(Marksist.org için Türkçe'ye Ali Rıza Seven çevirdi)

Bültene kayıt ol