Afrika’da bir ilk: Botsvana’da eşcinsel ilişki yasallaştı

Botsvana’da yüksek mahkeme, sömürgecilik döneminden kalma iki yasayı kaldırarak, eşcinsel ilişkinin yasallaşmasını sağladı.

Tıklım tıklım dolu bir mahkeme salonunda, hakimlerin oy birliğiyle aldıkları kararı okuyan Michael Leburu, cinsel yönelimin bir “moda beyanı” olmadığını, bahsi geçen kanunların yurttaşların mahremiyetini ve ayrımcılıktan özgür olma hakkını ihlal ettiğini dile getirdi.

Nadiren uygulansa da, ülkedeki kanunlar, eşcinselliğe 7 yıla kadar hapis cezası getirebiliyordu.

Hakim Leburu, “Yetişkin iki bireyin aralarındak rıza göstererek kurdukları özel ilişkiyi düzenlemek yasaların görevi değildir” dedi.

Afrika’daki ülkelerin yarısından fazlasında eşcinsellik yasal olarak suç ve bu yasaların çoğu İngiltere gibi sömürgeci ülkelerin ceza kanunundan alınma.

Ülkedeki en büyük LGBTİ+ örgütü LEGABIBO’nun lideri Anna Mmolai-Chalmers, bunun LGBTİ+ toplumunun insan haklarının ve onurunun sağlanması açısından çok önemli bir eşik olduğunu söyledi.

ilginizi çekebilir

4f337e02-e4f5-467a-9b89-97cf29edda1f
Smart Solar’da grev: İşçiler hakları için mücadele ediyor
sciopero-30-ottobre
40’tan fazla limandaki işçiler, silah sevkiyatına karşı küresel grev çağrısında bulundu
968789111929
Kapitalizm ve Anwar Shaik