Afrika’da bir ilk: Botsvana’da eşcinsel ilişki yasallaştı

Botsvana’da yüksek mahkeme, sömürgecilik döneminden kalma iki yasayı kaldırarak, eşcinsel ilişkinin yasallaşmasını sağladı.

Tıklım tıklım dolu bir mahkeme salonunda, hakimlerin oy birliğiyle aldıkları kararı okuyan Michael Leburu, cinsel yönelimin bir “moda beyanı” olmadığını, bahsi geçen kanunların yurttaşların mahremiyetini ve ayrımcılıktan özgür olma hakkını ihlal ettiğini dile getirdi.

Nadiren uygulansa da, ülkedeki kanunlar, eşcinselliğe 7 yıla kadar hapis cezası getirebiliyordu.

Hakim Leburu, “Yetişkin iki bireyin aralarındak rıza göstererek kurdukları özel ilişkiyi düzenlemek yasaların görevi değildir” dedi.

Afrika’daki ülkelerin yarısından fazlasında eşcinsellik yasal olarak suç ve bu yasaların çoğu İngiltere gibi sömürgeci ülkelerin ceza kanunundan alınma.

Ülkedeki en büyük LGBTİ+ örgütü LEGABIBO’nun lideri Anna Mmolai-Chalmers, bunun LGBTİ+ toplumunun insan haklarının ve onurunun sağlanması açısından çok önemli bir eşik olduğunu söyledi.

ilginizi çekebilir

cf7d03a5-aae8-4b7c-9b6b-988fb2003e1f
10 Ekim Ankara: Gar Katliamı'nda hayatını kaybeden 104 barış yanlısı anıldı
WhatsApp Image 2026-10-09 at 22.34
Azerbaycanlı sosyalistten başörtüsü yasağı, baskı rejimi ve bunun arka planı üzerine değerlendirme
linke-parteitag-berlin-elif-eralp-100-1920x1080
Berlin’de koalisyon görüşmeleri öncesi yoklama: Sol Parti sağın kışkırtmalarına boyun eğiyor