ABD'den Polonya'ya kürtaj hakkına saldırılar: Kadınlar direnişte!

18.05.2019 - 08:49
Haberi paylaş

Otoriter rejimler ve sağcı hükümetler dünyanın her yerinde kadınların haklarına saldırmaya devam ediyor. ABD'de Cumhuriyetçiler 2019 içerisinde çoğunlukta oldukları 7 eyalette kürtaj karşıtı yasaları geçirdiler. Polonya'da ise kadınların direnişi ve kitlesel eylemler kürtaj karşıtı yasanın parlamentoda reddedilmesine yol açtı.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, tartışmalara yol açan kürtaj karşıtı yasaların yürürlüğe koyulması için harekete geçen eyaletlere Missouri de eklendi. Muhafazakar Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Missouri Senatosu’nda oylamaya sunulan yasa tasarısı 10’a karşı 24 oyla onaylandı. Missouri Senatosu’nda Perşembe günü onaylanan düzenleme uyarınca, kürtaj hamileliğin 8’inci haftasından sonra tıbbi gerekçeler haricinde uygulanamayacak. Tecavüz ve ensest durumlarının da istisnai olarak kabul edilmediği yasa tasarısının resmi olarak yürürlüğe girmesi için Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Missouri Temsilciler Meclisi’nde ve ardından vali tarafından onaylanması gerekiyor.

ABD genelinde Cumhuriyetçi eyalet yetkililerinin öncülüğünde başlatılan kürtaj kısıtlama ve yasakları, 2019 yılı içinde Utah, Arkansas, Kentucky, Mississippi, Ohio, Georgia ve son olarak da Alabama’da yürürlüğe girdi.

Halk kürtaj hakkından yana, Cumhuriyetçiler karşı

Kürtaja karşı çıkan Cumhuriyetçi yetkililer, ülkede kürtaj hakkını koruma altına alan, 1973 yılında yürürlüğe giren yasayı fesh etme çabasında olduklarını belirtiyor.

Pew Araştırma Merkezi’nin 2018 yılı sonunda yaptığı bir araştırmanın sonuçlarına göre Amerika’da halkın yüzde 58’i kürtajın hemen hemen her koşulda yasal olmasından yana. Yüzde 37’siyse kürtajın tamamen yasaklanmasını istiyor.

Kadınlar direnişte

Global News'ün haberine göre, kürtaj yasakları, kadın hakları aktivizminin de tekrar çıkışa geçmesine yol açtı.

Uçakların arkasında "Kürtaj iyidir" gibi pankartlar gezdirilirken, birçok yerde eylemler yapıldı.

Sosyal medyada da kürtaj yasağına karşı hashtagler popülerleşti.

Ünlü oyuncu Alyssa Milano, kürtaj hakkını fiilen kaldıran yasalara karşı 'seks grevi' çağrısı yaptı.

Polonya'da kadınlar yasayı geri çektirdi

Hâlihazırda Avrupa'nın en katı kürtaj yasalarından birine sahip olan Polonya'da, bunu daha da sıkılaştırma girişimleri kitlesel eylemlerle püskürtüldü.

Yahoo'da yer alan habere göre, iktidardaki sağcı koalisyonun lideri Jaroslaw Kaczynski "her zaman yaşam hakkından yana olduğunu" söylüyor. Partisi Hukuk ve Adalet (PiS) ise kürtaj hakkını tamamen kaldırmaktan yana. Ancak perşembe günü parlamentoda yapılan oylamada yasaklama girişimi reddedildi.

38 milyon nüfuslu Polonya'da yılda iki bin yasal kürtaj gerçekleştiriliyor. Ancak 100-150 bin kadarının da merdiven altı veya yurtdışında gerçekleştirildiği tahmin ediliyor.

Liberal hukukçu ve eski spor bakanı Joanna Mucha, hükümetin pazartesi günü gerçekleştirilen kitlesel gösteriler karşısında paniklediğini ve kürtajı daha da yasaklamayı öngören yasa tasarısının bu şekilde kabul edilmediğini söyledi.

The Guardian'da yer alan habere göre, Varşova'daki 30 bin kişilik gösterinin yanı sıra, geçtiğimiz pazartesi ülke çapında on binlerce insan iş bırakma ve boykot eylemlerine katıldı.

Fotoğraf: Polonya'daki gösterilerden bir kare

Bültene kayıt ol