Dünyada 8 Mart: Kadınlar sokaktaydı

16.03.2019 - 08:40
Haberi paylaş

Şili, Meksika, Brezilya, Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Lübnan, Cezayir, Endonezya, Filipinler, Türkiye, Yunanistan, Almanya, İspanya, Bask ve Katalonya, İtalya, İngiltere, Arjantin bu yıl 8 Mart dünya kadınlar gününde kadınların sokağa çıktığı ülkelerden birkaçı.

Dünyanın dört bir yanında grev, yürüyüş, basın açıklaması, toplantı gibi farklı formlarda bir araya gelen kadınlar, son yıllarda yükselen hareketin yadsınamaz gücünü bir kez daha gösterdi.

İspanya, Bask ve Katalonya bölgelerindeki grev ve gösteriler bu yılki küresel 8 Mart eylemlerine damgasını vurdu. Sendikaların yaptığı açıklamaya göre yaklaşık altı milyon işçi “kadınlar durursa dünya durur” çağrısıyla yapılan iki saatlik iş bırakma eylemine katıldı. Çağrıya rahibelerin bile dahil olduğu söyleniyor. Geçen seneyi ikiye katlayarak kadın erkek 350 bin kişinin gösteriye katıldığı Madrid’de metro seferlerinin sadece yüzde 35’i yapılabildi. Barselona’da 250 bin, Sevilla’da 130 bin ve Bilbao’da 120 bin kişi 8 Mart’ta eylemdeydi. Binlerce farklı noktada eylem gerçekleşti.

Yunanistan ve Belçika’da ilk kez ulusal çapta kadın grevi çağrısı yapıldı. Kamu ve özel sektör sendikalarının üç saatlik iş bırakma çağrısı yaptığı Yunanistan’da kadınlar kriz bahanesiyle uygulanan kesinti programlarına tepki göstererek eşit işe eşit ücret talep etti. Fransa’da geçen sene de olduğu gibi kadınlar ücret eşitsizliğine dikkat çekmek için saat 15.40’tan sonra iş bıraktı. Bu saat bir mesai gününde kadınların karşılığı ödenmeyen emeğini sembolize ediyor. Latin Amerika ve Karayipler’de katı kürtaj yasağının uygulandığı ülkelerden biri olan El Salvador’da da kadınlar sokaktaydı. Kürtaj olduğu için 30 yıl hapis cezasına çarptırılıp ortalama 10 yıldır içeride olan ve 8 Mart’ın hemen arifesinde serbest bırakılan kadınlar da El Salvador’daki yürüyüşteydi.

Pakistan’da güvenceli iş ve eşit işe eşit ücret talebiyle, Hindistan’da ve Kenya’da kadına yönelik şiddetin son bulması için kadınlar eylemdeydi. Şili’de ücretsiz ve güvenli kürtaj talebi haykırıldı.

Taleplerimiz ortak

Neredeyse her ülkede kadınlar cinsel şiddete, tacize, tecavüze, ayrımcılığa karşı sokaktaydı. İngiltere, Belçika veya İspanya gibi Avrupa ülkelerinden Pakistan’a dek her yerde kadınlar kürtaj hakkı, eşit işe eşit ücret, iş güvencesi gibi ortak taleplere sahip. 8 Mart eylemlerinin kitlesel olarak kutlandığı farklı kıtalardan tüm ülkeler, yıl boyunca aralıksız olarak süren kadın hareketine sahip. Hindistan’da kadınlar 2018’de şiddete ve tecavüze karşı defalarca kitlesel eylemler düzenlemişti, İngiltere’nin farklı şehirlerinde yıl boyunca eşit işe eşit ücret talebiyle çok sayıda eylem oldu. Arjantin’de kürtaj hakkı için çetin bir mücadele sürüyor. Kısacası 8 Mart tüm dünyadaki kadın hareketi için önemli bir uğraktı, varolan eylemliliğin birikiminin yansıdığı bir gün oldu. Kadınların talepleri ve kitleselliği mücadelenin 8 Mart’la sınırlı olmadığını, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nden sonra da devam edeceğini gösteriyor.

Sağın saldırısı

8 Mart’la birlikte bir kez daha görünür olan kadın hareketinin sağ muhafazakâr odaklar tarafından hedef hâline getirilmesi sadece Türkiye’ye mahsus değil. Zaten kadınlar Brezilya’dan ABD’ye, Macaristan’dan Hindistan’a yükselen otoriterizmin hedefinde, tüm bu ülkelerde otoriter sağa karşı mücadelenin en önünde kadın hareketi var. Ancak 8 Mart’ta kadınların gücünün sokağa dökülmesi belli ki sağ odakları epey rahatsız etti. İspanya’da aşırı sağcı Vox ve Hazte Oir gibi gruplar kadın eylemlerini hedef gösteriyor. Aynı şekilde İtalya’da da aşırı sağın kadın düşmanlığı 8 Mart sürecinde bir kez daha görüldü. Liderinin Trump’a hayran olduğunu söylediği aşırı sağcı Kuzey Ligi partisi cinsiyetçi bir bildiri yayınladı. Bildiride kadınların kendi bedenleri üzerindeki tasarruf hakkını savunmanın veya eşcinsel çiftlerin ebeveyn olma hakkını talep etmenin, kadının aile gibi doğal rollerine zarar verdiği söyleniyor. Yakın zamanda aynı partiden bir meclis üyesi, göçmenler için limanların açılmasını talep eden bir kadın şarkıcıya bacaklarını açmasını söyleyerek cinsiyetçi bir saldırıda bulunmuştu.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol