Belgrad'da hükümet karşıtı protestolar dördüncü haftasında

31.12.2018 - 07:19
Haberi paylaş

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da otoriter başkan Vucic'e karşı düzenlenen gösteriler 4. haftasında. Dün de Belgrad sokaklarında 25 bin kişi, "5 milyondan yalnızca bir" sloganıyla düzenlenen hükümet karşıtı protestoda bir araya geldi.

Eylemciler, İçişleri Bakanı Nebojsa Stefanovic'in istifası talebinde bulunurken, "Verilen sözlere ve söylenen yalanlara son" ve "Hırsızların değil, halkın yanındayız" yazılı dövizler taşıdı.

Protesto gösterilerinde, iktidardaki Sırp İlerleme Partisi eleştirilirken, gazetecilere yapılan saldırıların aydınlatılması ve muhalefetin ifade özgürlüğünün korunması isteniyor.

30 farklı siyasi parti ve grubun bir araya gelmesiyle kurulan ‘Sırbistan için Birlik’in destekçileri, Vucic’i ‘otokrat bir lider’ olarak tanımlıyor ve partisini de ‘yolsuzluğa bulaşmakla’ suçluyor. SNS yönetimi yolsuzluk iddialarını sert bir biçimde reddetse de, gösteriler sırasında hükümet yanlısı Studio B TV’ye röportaj veren Vucic ise ‘muhaliflerin taleplerini tartışmaya hazır olduğunu’ söyledi.

Son haftalardaki eylemlerin, 2000'de Milosevic'i gönderen protestolardan beri meydana gelen en büyük sokak hareketliliği olduğu bildiriliyor.

Ülkedeki hükümet karşıtı protestolar, dört hafta önce muhalefetteki Sırbistan Solu Genel Başkanı Borko Stefanovic’in saldırıya uğraması nedeniyle başlamıştı.

40 bin kişilik hükümet protestosu: Belgrad'da halk sokakta

 

Bültene kayıt ol