Bulgaristan’da halk fiyat artışlarına karşı sokağa çıktı

15.11.2018 - 12:12
Haberi paylaş

Bulgaristan’da geçtiğimiz pazar günü, neredeyse ülkenin her şehrinde, halk meydanlara inerek artan vergileri ve hayat standartlarındaki düşüşü protesto ederek hükümeti hedef aldı.

Başkent Sofya’da başlayan eylemler ülke geneline yayıldı. Akaryakıt ve zorunlu trafik sigortası fiyatlarının ve araba vergilerinin zamlanmasını protesto eden on binler meydanlardaydı.

Kırcaali Haber'in aktardığına göre, ülke genelindeki protesto gösterilerinde, özellikle büyük şehirlerde sürücüler, memnuniyetsizliklerini göstermek için araçlarıyla protestolara katıldı.

Yollar kapatıdı, maaşlara zam talep edildi

Sofya'da büyük çaplı gösterilerden biri düzenlendi. Burada göstericiler kent merkezini ulaşıma kapattı. Başbakanlık binası önünden yürüyüşe başlayan göstericiler, Ulusal Meclis önündeki meydanı kapsayan güzergahtan birkaç kez geçerek tepkilerini devlet yetkililerine gösterdiler. Trakya Otoyolu'nun Filibe, Stara Zagora (Eski Zağra), Yambol ve Burgaz şehirleri yakınındaki bölümleri, göstericiler tarafından birkaç saatliğine kapatıldı.

Yüzlerce Filibeli, kentin sokaklarına çıktı. Araç kuyruğu ana caddeye yöneldi. Önemli yollar kapatıldı. Filibelilerin protestosuna Pazarcık şehrinden gelenler de katıldı. Protesto, kentteki rock kulüpleri tarafından da desteklendi.

Göstericilerin tepkisi sadece akaryakıt zammı ile sınırlı kalmadı. Bunun yanı sıra göstericiler, asgari ücretin ve emekli maaşlarının da artırılmasını istedi.  

"Yaşam standartlarımızı arttırın"

Engelli çocukların annelerinin de katıldığı protestoya katılan vatandaşlar, “Yaşam standardının yükseltilmesini istiyoruz” sloganları attı.

Blagoevgrad (Yukarıcuma) şehrinde de protesto gösterileri yapıldı. Halk, “Daha fazla tahammül etmeyeceğiz” şeklinde sloganlar attı.

Tüm şehirlerde eylem vardı

Tırnovolular ise Varna-Sofya karayolunu kapattı. Göstericiler, protestonun akaryakıt zammının dışında düşük yaşam standardından da kaynaklandığını açıkladı. Varna-Rusçuk karayolunda da kapatma eylemi, Razgrad (Hazargrat) şehri sakinleri tarafından gerçekleştirildi. Şumnu, Plevne ve Kırcaalinde de göstericiler sokaklara çıktı.

Silistreliler de düşük yaşam standardına karşı sokağa çıkarak barışçıl eyleme katıldı. Göstericiler, “Yaşam standardına uygun fiyatlar istiyoruz. Onlar bunu yapabilir, biz onlara yaptıracağız!” yazılı bildiriler dağıttı. Engelli çocukların anneleri de protestoya katıldı. 100’den fazla araçla göstericiler, işlek sokaklarda tur attı.

Akşam saatlerinde açıklama yapan Bulgaristan İçişleri Bakanlığı, ülke genelinde trafiğe kapalı bir ana yolun bulunmadığını belirtti. Yapılan açıklamada, eylemlerde güvenlik güçleri tarafından fiziksel güç ve yardımcı teknik araçlar kullanılmadığı da dile getirildi. Devlet yetkililerinden protestoların odağıyla ilgili bir mesaj ya da açıklama gelmedi.

Bültene kayıt ol