Binlerce göçmen ABD sınırına yürüyor

23.10.2018 - 07:25
Haberi paylaş

Çoğunluğunu Honduraslıların oluşturduğu 8 bine yakın göçmen ABD sınırına doğru yürüyor.  

Geçen Cuma çoğunluğu Honduraslılardan oluşan 8 bine yakın göçmeni barındıran bir kervan Guatemala ile Meksika arasındaki sınıra vardı. Otoriteler, göçmenlerin küçük bir kısmının sınırı geçmesine izin verirken kalan göçmenler buna tel örgüleri yırtarak yanıt verdiler.

Meksika polisi göçmenlere gaz bombası ile saldırdı. Biraz geri çekilen göçmenler bir toplantı yaptılar ve binlerce kişi Meksika’ya girmek için Suchiate Nehri’ni sal ile geçmeye karar verdi. Bazıları ise bir köprünün üzerinde kamp kurarak sınırdan içeri alınmayı talep ediyorlar.

Binlerce göçmen Meksika sınırında mücadele ediyor

Yaklaşık 1600 kilometrelik yürüyüş ABD sınırına doğru devam edecek. Göçmenlerin çoğu ABD’nin dış politikasından kaynaklı şiddet ve yoksulluktan kaçıyor. ABD, 2009 yılında Honduras’ta bir darbeyi desteklemişti, o günden bugüne Honduraslıların yüzde 66’sı yoksulluk içinde yaşıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, yolladığı bir tweet ile göçmenleri tehdit etti. Trump, “Güney sınırımızdan girmeye çalışan illegal yabancıların saldırısını durdurmak için tam çaba gösteriyoruz” derken Meksika halkı göçmenler için kıyafet ve yiyecek yardım noktaları oluşturmaya başladı. 

Bültene kayıt ol