Kavanaugh davası: Trump'ın aday gösterdiği yargıç cinsel tacizle yargılanıyor

28.09.2018 - 09:12
Haberi paylaş

Donald Trump'ın Yüksek Mahkeme üyeliği için aday gösterdiği Yargıç Brett Kavanaugh, kendisini cinsel tacizle suçlayan Christine Blasey Ford’un ardından Senato Adalet Komisyonu'nda ifade verdi.

Brett Kavanaugh'a yönelik cinsel taciz iddiaları birkaç gün arayla dile getirilmişti. Palo Alto Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Profesör Christine Blasey Ford, 1982'de Kavanaugh'ın cinsel saldırısına uğradığını öne sürdü. Deborah Ramirez ise 1983-84 akademik yılında birinci sınıftayken Brett Kavanaugh'ın Yale Üniversitesi'nde bir yurt partisi sırasında kendisine cinsel organını gösterdiğini söyledi. Julie Swetnick de 1982’de tecavüze uğradığı bir partide Kavanaugh'ın da bulunduğunu iddia ediyor.

Kavanaugh bugün verdiği ifadede iddiaları "hesaplı ve organize bir siyasi darbe" olarak adlandırıp reddederken, "iğrenç bir karakter suikastının kurbanı" olduğunu söyledi. "Ford'un birisi tarafından cinsel saldırıya uğradığını sorgulamıyorum ama ben yapmadım" dedi.

Demokrat Senatör Kamala Harris, Kavanaugh'a, iddialara yönelik bir yalan testine girip girmediğini sordu. Kavanaugh, “Hayır. Komite ne isterse yaparım. Ancak tabii ki bu testler federal mahkemede geçerli değil" dedi. Christine Ford'un iddiaların FBI tarafından soruşturulması talebine atıfta bulunan Harris, “Beyaz Saray'dan FBI tarafından soruşturma yürütülmesini istemeyi kabul ediyor musunuz?" diye sordu. Kavanaugh soruyu cevaplamayı ısrarla reddedince, Harris, “Bunu hayır olarak kabul edeceğim" dedi.

Profesör Ford ise Adalet Komisyonu’ndaki yaklaşık dört saat süren ifadesinde "kendisine cinsel saldırıda bulunanın Kavanaugh olduğuna yüzde yüz emin olduğunu" belirtti.

Christina Ford’un avukatı Lisa Banks daha önce müvekkilinin nefret söylemi içeren e-mailler ve ölüm tehditleri aldığını söylemişti.

Cinsel taciz suçlamalarının ardından Kavanaugh’dan övgüyle bahseden ve “Yargıç Brett Kavanaugh iyi bir adam, kusursuz bir kariyeri var ve radikal sol siyasetçiler tarafından saldırı altında” diyen Donald Trump ise oturumun hemen ardından attığı tweet ile Yargıç Kavanaugh’un kendisini “neden aday gösterdiğini tüm Amerika’ya gösterdiğini” söyledi ve Kavanaugh’un ifadesinin “güçlü, dürüst ve etkileyici” olduğunu belirterek adayını desteklemeye devam etti.

Senato Adalet Komisyonu'ndaki oturum devam ederken Yüksek Mahkeme binası önünde ise "Christine Ford'a inanıyoruz" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler vardı. Washington’da gerçekleşen gösterilerde yaklaşık 60 kişi gözaltına alındı. Pazartesi günü yapılan gösterilerde de 100’den fazla kişi gözaltına alınmıştı. Aynı gün Yale Üniversitesi'nde öğrenciler ve öğretim üyeleri Kavanaugh’u protesto etmek için oturma eylemi gerçekleştirmişti.

Bültene kayıt ol