Charlottesville saldırısının yıl dönümünde ırkçılık karşıtı eylem

12.08.2018 - 10:59
Haberi paylaş

ABD'de geçtiğimiz yıl bugün, Virgina eyaletinin başkenti Charlottesville'de yapılan neonazi mitingini protesto edenlerin üzerine arabasını süren bir ırkçı, Heather Heyer adlı antifaşist aktivisti öldürmüştü.

Saldırının yıl dönümünde Heather Heyer anısına düzenlenen yürüyüş, polise ve ırkçılığa karşı gösteriye dönüştü.

Virginia Üniversitesi'nde toplanan çoğunluğunu sol görüşlü ve ırkçılık karşıtı eylem gruplarının oluşturduğu göstericiler, "beyaz üstünlüğü" ırkçılığını protesto etti.

Arabasını göstericilerin üzerine sürmüştü

Ağustos 2017'de iç savaşın kölelik yanlısı güney cephesinden bir komutanın heykelinin kaldırılması bahanesiyle biraraya gelen grupların gösterisi "Sağı Birleştir" adıyla neo-Nazi ve ırkçı mitinge dönüştü.

Grup, yasadışı ırkçı örgüt Klu Klux Klan'ı anımsatacak şekilde ellerinde meşaleler taşıyarak ve antisemitik ve ırkçı sloganlar atarak üniversite kampüsünde ilerledi, eylemi protesto etmek üzere toplananlara saldırdı.

Trump'ın tutumu nazilere cesaret veriyor

Irkçı gruptan James Alex Fields Jr. adlı kişinin arabasını protestocu grupların üzerine sürmesi sonucu 32 yaşındaki Heather Heyer hayatını kaybetti, onlarca kişi de yaralandı. Kasten adam öldürmek ve yaralamaktan yargılanan Fields'ın davası Kasım ayında görülmeye başlayacak.

Öte yandan geçen yılki mitingi düzenleyicinin bu yıl Charlottesville'e girmesi yasaklanırken, kendisine bugün başkent Washington'da yapılacak bir gösteri için izin verildi.

Olaylar esnasında güvenlik güçlerinin müdahale etmemesi de polise karşı tepkilerin oluşmasına neden olmuştu.

ABD: Emek örgütleri nazileri protesto etti

Charlottesville'de ırkçılık karşıtları sokakları geri alıyor

Irkçı eyleme katılanları aileleri ve iş yerleri istemiyor

ABD’de ırkçılar araçla saldırdı: 1 ölü​

Bültene kayıt ol