İklim değişikliğinin yüzde 71’i, 100 şirketten kaynaklanıyor

09.01.2018 - 12:45
Haberi paylaş

Yeni yayınlanan bir çalışmaya göre 1988 yılından beri sera gazı salınımının yüzde 71’i sadece 100 şirketten kaynaklanıyor. 

The Guardian gazetesinin haberine göre yeni bir çalışma iklim değişimine yol açan sera gazlarının salınımının yüzde 71’inin 100 şirkete ait olduğunu ortaya koydu. Dr. Paul Griffin tarafından yazılan Önde Gelen Karbon Tüketicileri Raporu (Carbon Major Report) geleneksel karbon ölçüm raporlarının dışında bir yöntem izlemiş. Geleneksel olarak, sera gazları ulusal düzeyde ölçülürken bu raporda şirket politikalarının iklim değişikliğini nasıl etkilediğinin izi sürülmüş.  

Salınımın yarısından çoğu 25 şirkete ait

Karbon İfşa Projesi (Carbon Disclosure Project-CDP) isimli kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu ile İklim Hesap Verilebilirliği Enstitüsü (Climate Accountability Institute) ortaklığı ile hazırlanan rapor oldukça çarpıcı veriler öne sürüyor. CDP’nin teknik müdürü Pedro Faria’ya göre rapor “görece küçük bir grup fosil yakıt üreticisinin, karbon emisyonlarında sistematik değişimde nasıl temel bir pozisyonda olduklarını ortaya koyuyor”.  Rapor aynı zamanda 1988’den bu yana salınan karbonun izinin yarısından çoğunun sadece 25 özel veya kamu şirketine kadar sürülebileceğini söylüyor.

ExxonMobil, Shell, BP ve Chevron

Rapora göre 1988’den beri en çok karbon salınımı yapan özel şirketler ExxonMobil, Shell, BP ve Chevron. Rapor, 1988-2017 arasında yapılan karbon salınımının 28 yıl boyunca devam etmesi hâlinde yüzyıl sonunda küresel ortalama sıcaklığın 4 derece artacağını söylüyor. Böyle bir yükselişin, dünyadaki pek çok türün soyunun tükenmesi ve küresel kıtlık gibi yıkıcı sonuçları var.

Faria’ya göre, şirketler bir yandan küresel iklim değişikliğinde temel rol oynarken adım atmalarının önündeki bariyer “kısa dönem kârlılık ile emisyonları düşürme konusundaki acil ihtiyaç arasındaki mutlak gerilim” olarak karşımıza çıkıyor.

Bültene kayıt ol