Ekolojik yıkım kapıda

23.10.2017 - 22:41
Haberi paylaş

Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre son 25 yılda kanatlı böceklerin sayısı yüzde 75 azaldı. Bu büyük bir ekolojik yıkım anlamına geliyor. 

Almanya'da yapılan bir araştırma, kanatlı böceklerin sayısının son 25 yılda yüzde 75 azaldığını ortaya koydu. Bu, besin zincirinde kırılma yaşanacağı ve çiçekli bitkilerin döllenmeyeceği anlamına geliyor.

Kanatlı böceklerin sayısında görülen bu sert düşüşün nedenleri henüz tam olarak açıklığa kavuşturulamadı. Ancak tarım ilaçlarının yoğun kullanımı,iklim değişikliği, özellikle son on yılda tarım alanlarının artması ve yeşil alanların azalması, en önemli nedenlerin başında gösteriliyor.

Omurgasız polen taşıyıcısı olan böceklerin sayısında görülen azalma, omurgalı polen taşıyıcıları olan kuş, yarasa ve diğer türlerin sayısında sa yüzde 16'lık bir düşüşe neden olmuş durumda. Polenlerin taşınamaması çiçekli bitkilerin döllenememesi anlamına geleceği için, bitki popülasyonunda da devasa bir yıkım yaşanacağı belirtiliyor.

Bilim insanları, pestisit türü tarım ilaçlarının kullanımının azaltılmasının bile kanatlı böceklerin sayısındaki azaltmayı yavaşlatabileceği görüşünde. 

 

Bültene kayıt ol