Bir yılda 200 çevreci katledildi

14.07.2017 - 20:29
Haberi paylaş

2016 yılında dünyada cinayet sonucu yaşamını yitiren çevre aktivistlerine dair rapor, doğayı yıkan şirketlerin açtığı savaşı gözler önüne serdi.

İnsan hakları ve çevre örgütü Global Witness'ın 2016 yılı raporuna göre 24 ülkede 200 çevreci katledildi. 

2015'te 16 ülkede öldürülen çevreci sayısının ardından, son rapor çevrecilere karşı şiddet dalgasının küresel olarak yayıldığını ortaya koydu.

2016'da Latin Amerika'nın en büyük ekonomisi Brezilya'da 48 çevreci öldürüldü. Onu 37 cinayetle Kolombiya ve 18 cinayetle Filipinler takip ediyor.

2016'daki çevreci cinayetlerinin yüzde 60'ı Latin Amerika'da gerçekleşirken, kurbanların büyük çoğunluğu o bölgelerde yaşayan yerliler.

Milliyetçilerin yönetimindeki Hindistan'da, aktivistlere karşı şiddet geçen yıla göre üç kat arttı.

Rapora göre cinayetlerin 43'ünün ardında ordu veya polis olduğunu gösteren sağlam kanıtlar mevcut. 

52 saldırıdaysa, özel güvenlikçiler ve kiralık katillerin kullanılmış.

Raporu hazırlayanlardan  Billy Kyte, "Bu tür olayların uzak ve tenha bölgelerde olduğunu sanıyorduk ancak bu saldırılar daha da pişkinleşti çünkü pek azı başarılı biçimde ceza aldı" diyerek ekledi: "Şiddetten uzakmış gibi görünseler de sonuçta bu projelerde yatırımcıların parası bu şiddete neden oluyor." 

Antalya'nın Finike ilçesinde mermer ocağı yapımına karşı mücadele eden çevreci çift Aysin Büyüknohutçu ve Ali Ulvi, geçen Mayıs ayında bir şirket çalışanının kiraladığı katil tarafından öldürülmüştü.

Bültene kayıt ol