Zeytinliklerin ardından meralar da kurtuldu

16.06.2017 - 14:41
Haberi paylaş

Meclis Genel Kurulu’nda görüşmelerine devam edilen ve Mera Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören, ‘Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nda yer alan 36. ve 37. maddeler tasarıdan çıkarıldı. Maddelerin tasarıdan çıkarılması ile zeytinlik sahalarının ardından meraların da sanayiye açılmasının önüne geçilmiş oldu.

Hükümet tarafından hazırlanan ve ‘Üretim Reformu Paketi’ olarak adlandırılan tasarı ile zeytinlik sahalarının ve meraların sanayi tesislerine açılması öngörülüyordu.

TBMM Genel Kurulu’nda dün gece saatlerinde gerçekleştirilen oturumda verilen önergeler ile teklifte yer alan ve meralarda ‘kamu yararı durumunda endüstri, teknoloji geliştirme, organize sanayi bölgeleri, serbest bölge yapımına’ izin veren  36. ve 37. maddeler tasarıdan çıkarıldı.

Zeytinlik sahaların yatırıma açılmasına izin veren teklifin gündeme gelmesinin ardından, muhalefet milletvekilleri, sanatçılar, yaşam savunucuları ve üreticilerinden gelen tepkilerin artması üzerine tasarı komisyona geri çekilmişti.

Komisyonda yeniden yapılan görüşmelerde, “Kamu yararı kararı alınmış yatırımlar” için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına yönelik düzenlemeyi içeren 2’nci maddenin tasardan çıkarılmasına karar verilmişti.

Zeytinlik sahalarına ilişkin maddelerin tasarıdan çıkarılmasının ardından ise itirazlarını dile getirmeye devam eden yaşam savunucuları, ‘sıra meralarda’ diyerek mera alanlarının sanayiye açılmasına izin veren maddelerin de tasarıdan çıkarılmasını istemişti.

Bültene kayıt ol