Katliam yasası İstanbul'da protesto edildi

12.07.2024 - 13:07
Haberi paylaş

Bir buçuk aydır Beşiktaş’ta her gün yaşam nöbeti düzenleyen Yaşam için Yasa İnisiyatifi ile Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi, dün de Kadıköy’de sokaktaydı. 

19.30’da Kadıköy Operası önünde bir araya gelen hayvan hakları savunucuları yaptıkları basın açıklamasında meclise gelmesi gündeme gelen yasaya karşı birleşik mücadele vurgusu ve çağrısı yaparken, yasada şeklen değişiklikler yapılsa da niyetin değişmediğinin altı çizildi. 

Toplayamazsın, Hapsedemezsin, Öldüremezsin!

“Kısırlaştır-Aşılat-Yerinde Yaşat”, “Nefrete inat yaşasın hayat”, “Kurtuluş yok tek başına: Ya tüm türler ya hiç birimiz!”, “AKP Elini hayvanlardan çek” sloganlarının atıldığı eylemde kanundaki yetersiz yükümlülükler dahi yerine getirilmediği halde, hayvanların hedef tahtasına konduğu ifade edildi.

 “AKP döneminde, tam 20 yıldır, Hayvanları Koruma Kanunu uygulanmadığı, kısırlaştırma, aşılama yapılmadığı, yasaya uymayanlar cezalandırılmadığı, denetlenmediği, devlet ve sermaye ortaklığıyla devam eden hayvan üretimi ve satışı yasaklanmadığı ve hayvan terk edenlere cezalar verilmediği apaçık ortada”  denilen açıklama, “ayırmaları gereken bütçeleri ayırmayıp yasalarla belirlenmiş yükümlülükleri yerine getirmeyerek çağdışı bir yöntem ve kafatasçı bir zihniyetle, kendi demeçlerinden alıntılarla “saldırgan, hasta, anatomisi bozulmuş, yeme bozukluğu çeken, güçten düşmüş” tüm köpekleri toplamayı, hapsetmeyi ve öldürmeyi 21. yüzyıl Türkiye’sinde inatla siyasi söylem ve eylem biçimi olarak ileri sürmek, köhnemiş bir Nazizm girişimini andırmaktadır” diye devam etti. 

Açıklamada “Bugün; hayvanları değil, failleri koruyan ve 20 yıldır yürürlükte olmasına rağmen uygulanmayan ve denetlenmeyen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun neredeyse hayvanlar yararına tek iyi maddesi olan 6. Maddeyi, yani “kısırlaştır/aşıla/yerinde yaşat” hükmünü kaldırmak istiyorlar, ama katilleri aramıza salan adaletsizlik ve cezasızlık sistemini değiştirmek istemiyorlar.” Denildi. 

Hayvanların yanı sıra hayvan hakları savunucularının da düşmanlaştırıldığı hatırlatılan açıklamada, “ "saldırgan" diyerek canavarlaştırdığınız, insanlar tarafından travmatize edildiği için kendini ve alanını korumak zorunda kalan köpekleri de, doğası gereği "havlayan", iyileşme ve yuva imkanı bulabilecek hasta, engelli, yaşlı tüm köpekleri sizin zulmünüzden ve gazabınızdan koruyacağız!” denilirken, ezilenlerin ortak bir mücadele verdiği vurgulanırken, lisans iptali gündemde olan Açık Radyo ile dayanışma mesajı verildi ve Gezi Protestolarında yaşamını yitiren Ali İsmail Kormaz da anıldı:

“AKP’nin tecrit ve katliam tasarısı girişimi, adeta “toplum ve devlet düşmanı” olarak seçtikleri köpeklerden sonra bu kez sıranın kimlere geleceğini kaçınılmaz olarak sorgulatıyor! Bu vesileyle; hayatı savunan, kendi hayatı adına söz söyleme şansı olup kendi mücadelesini yürüten tüm ötekileri de selamlamak istiyoruz: Çocukları, kadınları, LGBTİ+ları, işçileri, emekçileri, göçmenleri, faili meçhulleri ve ailelerini selamlıyoruz! Bundan 11 sene önce hunharca katledilen, hep 19 yaşında olan Ali İsmail Korkmaz yoldaşımızı selamlıyoruz! Anti demokratik, faşist uygulamalarla sesi kesilmek istenen, “kainatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine Açık Radyo’yu selamlıyoruz!” 

Mücadele devam ediyor, eylemler de

Hayvan hakları savunucuları 13 Temmuz 2024 Cumartesi günü de Şişhane Meydanı’nda 19.00’da buluşarak yasaya karşı mücadeleyi büyütmeye devam edecek.

Bültene kayıt ol