İşgal altında hiçbir canlı için adalet yok!

04.01.2024 - 18:14
Haberi paylaş

Hayvan, Yaşam, Özgürlük İnisiyatifi Gazze'deki soykırıma karşı dayanışma ve mücadele çağrısı yaptı. Açıklamanın tamamı:

Zor günlerden geçiyoruz, özellikle de sokak hayvanları için. Daha geçtiğimiz günlerde bir çocuğun ısırılmasının ardından başta Ankara Valiliği olmak üzere, neredeyse bütün şehirlerin mülki idari amirleri sokak hayvanlarına, özellikle de köpeklere yönelik toplatma ve katliam emirleri vermeye başladı.

Bu emirlerin verilmesiyle birlikte tümüyle kanunsuz olarak sokak hayvanlarına yönelik operasyonlar yapılmaya başlandı. Belediyeler, zabıta birimleri, hayvan barınakları, bu kanunsuzluğa ortak edildi. Hemen her yerden köpeklerin toplatıldığı, sürüldüğü, Nazi toplama kamplarından farksız barınaklara doldurulduğu, zehirlendiği, öldürüldüğü haberleri gelmeye başladı.

Bütün bunlar, savaş koşullarının hüküm sürmediği bir ülkede yaşanıyor. Oysa Gazze’de durum kelimelerle ifade edilemeyecek kadar kötü. Yaklaşık 90 gündür İsrail’in ağır bombardımanı altında tutulan Gazze’de yirmi binden fazla insan hayatını kaybetti, yüz binlercesi evlerini terk ederek kaçmak zorunda kaldı, bombardıman sonucunda okullar, hastaneler, kamu kuruluşları yıkıldı, altyapı tamamıyla çöktü, temiz suya ve gıdaya erişim imkânsız gibi bir şey.

Gazze’de yaşayan sokak hayvanlarına ise hiçbir şekilde yardım ulaşamıyor. Birlikte yaşadıkları insanlar ölünce veya her şeyi bırakarak kaçmak zorunda kalınca, sayısız sokak hayvanı çaresizlik içinde yıkıntılar arasında yaşamaya çalışıyor. Bugüne dek bombardımanda kaç sokak hayvanının öldüğünü bilmediğimiz gibi, kaçının hayatta olduğunu da bilmiyoruz. Tek bildiğimiz, bir şekilde sağ kalabilenlerin besine, suya, ilaca, başlarını sokacakları bir yuvaya ve şefkate ihtiyaç duydukları. 

Gazze’de bir soykırıma varan İsrail şiddeti artık son bulmalıdır. İnsanların da, sokak hayvanlarının da azıcık olsun yaralarını sarabilmeleri için derhal ateşkes ilan edilmelidir. Bunun için hak savunucuları dünyanın neresinde olursa olsun sokağa çıkmalı, kendi hükümetlerini ateşkesin sağlanması için çabalamaya ve İsrail’le ilişkilerin kesilmesine çağırmalıdır. 

İklim adaleti hareketinin liderlerinden Greta Thunberg, “İşgal altında iklim adaleti yok” diye bağırıyordu. İnsanların özgürlüğüyle hayvanların özgürlüğünün bir ve aynı şey olduğunu savunan hayvan hakları aktivistleri de Greta gibi düşünüyor: İşgal altında hayvanlar için adalet yok, tıpkı insanlar ve tüm doğa için adalet olmadığı gibi! 

Filistin’de işgale son, soykırımı durdurun! 

Bültene kayıt ol