Sıcaklar ve orman yangınları dünyanın dört bir yanında hayatları mahvediyor

23.08.2023 - 11:19
Haberi paylaş

İklim kaosu sıradan insanların gereksiz yere ölmesine neden oluyor ve sayısız kişiyi evlerini terk etmeye zorluyor. Mısır-Sudan sınırında 15 kamyon şoförü 35 santigrat derece sıcakta hayatını kaybetti. Şoförlere yardım edecek ne bir altyapı ne de yiyecek ve su vardı.

Sudan'daki savaşın yol açtığı gecikmeler nedeniyle en az 4 bin şoför kavurucu sıcakta kamyonlarının içinde kuyrukta beklemek zorunda kaldı. Şoförlerden biri internette öfkeli bir video yayınlayarak Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi'den yaklaşık 40 millik kamyon kuyruğu konusunda bir şeyler yapmasını istedi.

Videoda, "Sınır kapısındaki insanların çoğu yaşlı, çalışmak için evlerini terk ettiler. Allah rızası için insanların suyu ve benzini bitti, gelip bu zavallı insanları ziyaret etmelisiniz." Mısır devletinin Cop27 iklim konferansına ev sahipliği yapmasının üzerinden henüz bir yıl bile geçmedi.

Konferans, Sisi'nin devletinin insan hakları ihlallerini gizlemek ve korkunç iklim sicilini karartmak için yeşil göz boyamaya girişmesinin bir yoluydu. Kamyon şoförlerinin ölümü bunun bir aldatmaca olduğunu gösteriyor.

Bu arada İspanya'ya bağlı Kanarya Adaları'ndan Tenerife'de çıkan yangınlar 20.800 dönümlük çam ormanını kül etti. Bu alan adanın toplam yüzölçümünün yaklaşık yüzde 4'ünü oluşturuyor. Yangın, Tenerife'nin on yılı aşkın bir süredir yaşadığı en kötü yangın olarak tanımlanıyor.

Tropik Fırtına Hillary'nin Meksika, Kaliforniya'nın bazı bölgelerini ve San Diego'yu süpürdükten sonra daha fazla yıkım getirmesi bekleniyor. Uzmanlar fırtınanın yaşamı tehdit eden sellere ve toprak kaymalarına yol açabileceğini tahmin ediyor. Pazartesi günü Kaliforniya'dan Kuzey Idaho'nun bazı bölgelerine kadar yaklaşık 25 milyon kişi sel uyarısı altındaydı.

Meksika'da arabası taşan bir dereye sürüklenen kişi hayatını kaybetti. Aynı zamanda, Kuzey Kaliforniya'daki Siskiyou County'de çıkan orman yangınında dört kişi hayatını kaybetti. Kanada'da geçtiğimiz Pazar günü 400'den fazla orman yangını çıktı ve 30.000 hane evlerini boşaltmak zorunda kaldı.

Britanya Kolumbiyası genelinde yangınlar o kadar büyüdü ki birleşerek on binlerce kişiyi kaçmaya zorladı. Ndilo ve Dettah'ın Birinci Ulus Yerli topluluklarında yaşayanlar, orman yangınları hakkında kolayca bilgi edinemediler. Kulaktan kulağa ve radyoya güvenmek zorunda kaldılar.

Kanada'daki yıkım, çok daha sıcak ve kurak bir yaza yol açan iklim krizi nedeniyle daha da kötüleşti. Dünya genelinde liderlerin eylemsizliği çevresel çöküşün devam etmesine neden oluyor. Aciliyetten yoksun olmaları da sıradan insanları kuraklık, yangın ve sellerle baş başa bırakmaları anlamına geliyor.

Sophie Squire

(Socialist Worker)

Bültene kayıt ol