Naci Görür: 'Bu işin şakası yok'

17.08.2023 - 10:49
Haberi paylaş

17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin yarattığı yıkım ve can kayıpları unutulmadı. Depremin yıldönümünde yaklaşan Marmara Depremi ve alınmayan önlemler konuşuluyor.

Yerbilimci  Prof. Dr. Naci Görür uyarıyor: "Gölcük depremi Marmara'nın ortasında sismik boşluk oluşturdu. Bu oluşan boşlukta deprem bir ihtimal değil, zorunluluktur."

Ve yaklaşan büyük depreme karşı şu önlemlerin acilen alınması gerektiğini söylüyor:

"1- Yerleşim alanları o bölgeye özel mikro bilgilendirme verileri ışığında yapılanacak. Cumhurbaşkanına, belediye başkanına ya da valiye göre şekillenmeyecek. Deprem bölgelerinde yönetim özel bilgi ve birikim ister. Deprem azgınlıktan oldu diyenle nasıl depreme hazırlanılacak?

2- Halk bilinçli olacak. Halk denetleyici olmazsa imar barışı yapılır, yapanlar da omuzlara alınır.

3- Yol, viyadük, kanalizasyon, içme suyu şebekesi gibi unsurlarda eksiklikler tespit edilip güçlendirilecek.

4- Nüfusa fazlasıyla doymuş bir şehirde yeni konutlar, yeni yıkım ve ölümler demek. İstanbul’da imar ve iskân, özel durumlar dışında yasaklanmalı. Seçilen rezerv bölgelere yeni konut yerine geçici prefabrik konutlar yapılmalı.

5- 6 Şubat depremleri sonrası ortaya çıkan yüz milyon ton göçük malzemesinde her türlü zehirli madde var. Moloz dökme işlemleri uluslararası yöntemlere uygun yapılmalı.

6- Bu işin şakası yok, deprem en büyük ekonomik felaket. Türkiye’yi İstanbul’un beslediği yerde Marmara depremi ile Türkiye diz üstü çöker. Ekonomik, hatta siyasi bağımsızlığını kaybeder. Vakit kaybetmeden ekonomiyi teşvikle Anadolu’ya göndermek, oraya yaymak gerekiyor."

Sonuncu maddedeki bağımsızlık milliyetçi vurgusuna şerh düşerek paylaşıyoruz; marksist.org sadece işçilerin ve emekçilerin çıkarlarını savunuyor. 

Bültene kayıt ol