Kazdağları'nda ağaç kıyımı başladı

11.08.2023 - 08:42
Haberi paylaş

Yargı sürecini tanımayan Cengiz Holding, bakır madeni için tarihi doğal alanı yok ediyor. Yöre halkı "zorla kamulaştırmayla" tehdit edilirken, en az 149 bin 250 ağacı kesmeyi planlıyorlar.

- Proje dosyasına göre, alanın 513.80 hektarı ormanlık araziden oluşuyor. Bu da yaklaşık 685 futbol sahasına denk geliyor. Yaklaşık 294 bin ağacın bulunduğu alandaki madencilik faaliyeti yürütülmesi için belirlenen 257.79 hektarlık bölgede 149 bin 250 adet ağaç olduğu öngörülüyor.

-  Maden, Çanakkale’de yaşayan 100 binin üzerinde insanın bir yılda kullanacağı suyu tek başına tüketecek. 

Topraklarını Cengiz Holding'e satmayan yöre halkı ise "zor kamulaştırma" dayatmasıyla karşı karşıya.

Çevre ve iklim aktivistleri, köylülerle birlikte bu girişimin durdurulması için hukuki mücadelelerini sürdürüyor.

Ne olmuştu?

- İktidar 26 Temmuz 2022'de Kazdağları'nda bakır madeni ve atık su tesisinin çevreye olumsuz etkisi olmadığını belirten ÇED raporunu vermişti. Bu izni alan şirket, yol genişletme ve maden sahası için ağaçları kesmeye başlamıştı.

- Buna karşı dava açan köylüler ve çevreciler, mahkemece haklı bulunarak yürütmeyi durdurma kararı aldırmıştı.

- Cengiz Holding, çevredeki arazileri sahiplerinden satın almaya girişmiş, satmak istemeyenlerin topraklarını "zor kamulaştırma" yani devlet tarafından el koyma ile tehdidi edilmişti.

- Bunlar üzerine yöre halkı ve aktivistler, 2. bir dava açarak ruhsat izninin iptal edilmesi girişiminde bulundu. Dava henüz sonuçlanmadığı halde, Cengiz Holding kıyıma başladı. Ona bu cüreti veren başından itibaren devletin desteği oldu.

Bültene kayıt ol