İklim krizinin çözümüne güç ver!

10.08.2023 - 07:42
Haberi paylaş

3-4 Kasım tarihleri, 350.org’un çağrısıyla 'Küresel Eylem Günü' ilan edildi.

Küresel iklim aktivistleri grubu 350.org, fosil yakıt şirketlerinin 2023’ün bir çeyreğinde daha inanılmaz kârlar elde etmesi karşısında küresel birlik ve eylem çağrısı yaptı.

Adil ve sürdürülebilir enerji sistemlerine geçişin aciliyeti ortadayken fosil yakıt endüstrisi kendi cebini doldurmayı hepimizin, tüm türlerin yaşamından üstün tutuyor, iklim çöküşünü durdurmaya yönelik girişimleri engellemeye çalışıyor. 

Exxon, Shell, Total ve Chevron 2023'ün ilk çeyreğinde 33,2 milyar ABD doları gibi şaşırtıcı bir kâr elde etti ki bu 33 milyar dolar ile enerjiye ve şebekeye erişimi olmayan 55 milyon kırsal haneye enerji hizmeti verilebilirdi. Diğer taraftan, yenilenebilir enerjiye yatırılan her bir dolar, fosil yakıt projelerine yapılan yatırıma kıyasla neredeyse üç kat fazla istihdam yaratıyor. 

Bu acımasız tablo, fosil yakıt şirketlerinin egemenliğine meydan okuma zamanının geldiğini gösterir.

İklim hareketi bu yıl, küresel enerji sistemlerindeki bu adaletsizliğe 'Power Up' (Güç Ver) diyerek çağrıda bulunduğu eylemle ve adil geçiş talebiyle yanıt verecek.

Küresel iklim eylemi çağrısında şöyle deniyor: 

Dünyanın dört bir yanında, küresel ölçekli bir yenilenebilir enerji devrimine güç vermek için bir araya geleceğiz! 

Parayı ve siyasi etkiyi fosil yakıt şirketlerinden uzaklaştırıp herkes için temiz ve eşitlikçi bir geleceğe doğru kaydıralım!

Fosil yakıt şirketleri milyar dolarlık kârlarını büyütmeye devam ederken, adil bir yenilenebilir enerji geçişinin sadece mümkün değil, aynı zamanda tam olarak istediğimiz şey olduğunu göstermek için sokaklarda olacak, bu devrimi gerçekleştirecek olanın bizler olduğumuzu göstermek için her kıtada, her büyük şehirde ya da küçük adada harekete geçeceğiz. 

Petrol endüstrisinin açgözlülüğünü gözler önüne serecek, gücünü güneş ve rüzgârdan alan adil bir geleceği finanse etmek için gereken paraları – ve elbette gücü de – onlardan geri alacağız.

Sokaklara çıkıyoruz çünkü öfkeliyiz. Ama aynı zamanda umutluyuz da. Ve öfkemizi de umudumuzu da bu mücadele için, kendimiz ve gezegenimiz için daha iyi bir gelecek inşa etmek için kullanmaya kararlıyız.

Bize katılın, bu değişim dalgasına güç verin!

. . .

Fosil yakıt endüstrisinin kazarak, yakarak ve kirleterek elde ettiği servet, dünya genelinde yüz milyonlarca haneye güneş ve rüzgar enerjisi sağlamak için kullanılabilirdi. Evleri yalıtabilir, hastanelerde ve okullarda ışıkları açık tutabilir, her yerde temiz elektriğe istikrarlı erişim sağlayabilir, halkları yoksulluktan kurtarabilir ve hepimizi iklim krizinin en kötü etkilerinden koruyabiliriz.

Kömür, petrol ve gazdan kurtulmanın, ihtiyaç duyduğumuz acil dönüşümün bedelini kirleticilere ödetmenin zamanı geldi! 

Daha iyi bir dünya hayaliyle bir araya gelirken, fosil yakıt şirketlerini de verdikleri zarardan sorumlu tutacağız.

. . . Bu enerji dönüşümünü gerçekleştirmek için gereken tüm araçlara, kaynaklara ve teknolojiye sahibiz. Eksik olan tek şey, bizlerin ve gezegenin geleceğini fosil endüstrisinin kârından üstün tutacak bir dünya ve toplumlarımızın böyle bir dünyayı inşa etmek için ihtiyaç duyduğu parayı onlardan geri alacak bir siyasi iradedir.

Kasım’da tüm hükümetleri, fosil yakıt endüstrisinin elindeki serveti geri almak için gereken finansal araçları kullanmaya çağıracağız. İster vergiler yoluyla, ister sübvansiyonları sona erdirerek ya da eski ve yeni tüm fosil yakıt projelerine yapılan yatırımları durdurarak olsun, bu parayı adil olan, kaynakları dünya geneline eşit bir şekilde dağıtan küresel yenilenebilir enerji devrimini güçlendirmek için kullanma zamanıdır.

Hep birlikte o geleceğe güç verelim!

Bültene kayıt ol