Bursa Su Kolektifi: Akbelen Ormanı'na dokunmayın

24.07.2023 - 17:09
Haberi paylaş

Bursa Su Kolektifi , Fatih Sultan Mehmet Bulvarı'nda bulunan Tarım Orman Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak, İkizköylülere destek verdi.

Bursa Su Kolektifi'nden Figen Ovat'ın okuduğu basın açıklamasının tam metni:

Akbelen Ormanı'nı ve zeytinini korumak için son iki yıldır nöbet tutan Muğla İkizköylülere bugün sabaha karşı 05:30'da jandarma ve tomalar eşliğinde müdahale edildi. İkizköy ve direnişe destek veren diğer köylerden yurttaşlar abluka altına alınarak alana girişler engellenerek ağaç kesimine başlandı. Akbelen'de iklim krizini arttıran termik santrallere kömür sağlamak için iklim krizini azaltan ormanlar yok edilmek istenmektedir. İklim krizini yok sayan bu akıl almaz inata derhal son verilmelidir.

Beşli çeteden Limak Holding'e satılan Muğla Yeniköy ve Kemerköy santralleri için 1997'de Danıştay tarafından onaylanan mahkemenin kapatma kararı günümüze kadar uygulanmadı. Ayrıca aynı santraller için 2005'te AİHM'de kapatılması yönünde karar aldığı halde AKP Hükümeti santralleri 2014'te yandaş Limak Holding'e sattı. Türkiye'de kapasitenin çok üzerinde elektrik üretim tesisleri bulunmaktadır, bu santrallerin kapatılması elektrik arz sıkıntısı yaratmayacaktır. Santraller kanunlara aykırı, hukuksuz ve adaletsiz biçimde işletilmekte, ormanlarımız yok edilmekte, yurttaşlarımızın çıkan gazlardan dolayı erken ölümleri umursanmamaktadır. 2020 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre, Muğla ilinde Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan termik santralleri 68 bin insanın erken ölümüne neden oldu. Bu sayının günümüzde 70 bine yaklaştığı söylenebilir.

Akbelen ormanı su kaynakları üzerindedir. Bodrum'un su kaynağının çoğu Akbelen ormanlarından gelen yüzey suyu akıntısından oluşmaktadır. Ormanda ağaçlar kesilip kömür için devasa cehennem çukuru açıldığında yeraltı suyu da çekilecek, Bodrum susuz bırakılacaktır. Akbelen yakınlarındaki ormanlık alanlar yakın zaman önce Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerine kömür sağlamak için yok edildiler. Bölgede doğanın son kalelerinden Akbelen Ormanı'nda ağaç kesimi derhal durdurulmalıdır.

İklim krizinin etkilerini dayanılmaz sıcaklık, kuraklık, haftalarca süren yangınlar ve ani bastıran seller olarak derinden hissediyoruz. Ancak AKP iktidarı sanki iklim krizi yokmuş gibi ve yakın gelecekte susuzluk, kuraklık, açlık ve ölümler yaşanmayacakmış gibi ormanları yok ederek termik santralleri çalıştırmayı sürdürmektedir.

Bu aymazlık derhal terk edilmelidir. Geleceğimiz kurtarmak için termik santralleri derhal kapatmak, ormanlarımızı korumak ve çoğaltmak zorundayız. Termik santraller kömürü yakarak havaya bıraktığı karbondioksit ile iklim krizini daha da derinleştirip etkisini çoğaltırken, ormanlar havadaki karbondioksiti alarak iklim krizi etkilerini azaltırlar. Anlaşılan AKP iktidarı iklim krizinin etkilerini anlamak için kitleler halinde ölmeye başlamamızı bekliyor. Derhal bu yanlıştan geri dönülmeli, termik santraller kapatılarak ormanlarda tek bir ağaca bile zarar verilmesinin önüne geçilmelidir.

Bursa Su Kolektifi'nin, Akbelen'de direnişi sürdüren İkizköylülere desteği tamdır. Toprağını, ormanını, havasını ve suyunu savunan İkizköylüler ve direnişe destek veren diğer köylerden yurttaşlarımızı gönülden destekliyoruz. Danıştay onaylı kapatma kararı bulunan Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan termik santralleri başta olmak üzere tüm termik santraller derhal kapatılmalıdır. Hangi nedenle olursa olsun, ormanda tek bir ağaca bile zarar verecek projelere izin verilmemelidir.

Bültene kayıt ol