Susmuyoruz: Hayvan cinayetlerine son!

15.07.2023 - 10:03
Haberi paylaş

Hayvan, Yaşam, Özgürlük İnisiyatifi bayram tatilinde ziyarete kapatılan Mamak Barınağı önünde basın açıklaması yaptı. İnisiyatif adına Güliz Gündüz tarafından okunan açıklama şöyle:

“Geri alınamayacak haksızlıklar vardır, hiçbir özrün telafi edemeyeceği haksızlıklar; ben o anda her şeyin donup o noktaya baktığını düşünürüm, gecenin, gündüzün, rüzgarın, yıldızların, güneşin, her şeyin, bir an için taşlaşıp gözlerini oraya diktiğini düşünürüm. Sanki benim soluğum kesildiğinde yeryüzünün de soluğu kesilmiştir!” S.K. 

Aylardır soluğumuzu tuttuk, gözlerimizi diktik, ağaca asılan köpeklere, yakılarak öldürülen kedilere, gecenin bir yarısı gözleri dönmüş belediyelerin hayvanların boynuna aparatlar takarak boğarcasına toplama kamplarına aldıkları hayvanlara bakıyoruz. Şiddetin bu denli gözümüze sokulduğu, cezasızlıkla beraber kötülüğün güç bulduğu bir dünyada hayvanların haklarını anlatmaya çalışıyoruz. Devrim gibi yasa getiriyoruz diyenlerin yasayı uygulamayıp üstüne cinayeti körüklediklerini dehşetle izliyoruz. 

Her hayvanın hayatı biriciktir ve her hayvan kendi hayatının öznesidir. İsimleri olmayabilir, aileleri, arkadaşları, sosyal ilişkileri olduğunu, bizim gibi sevinç ya da üzüntü duyduklarını, korktuklarını, rüya gördüklerini biliyoruz. Korkunç bir nefret pompalamasıyla her birinin biricik hayatının hiçe sayıldığını, işkencelerle öldürüldüklerini de bildiğimiz gibi. Biz bunlara seyirci kalmayacağımızı buradan açıkça ifade ediyoruz. Hayatlarını çaldığınız Dayı, Şila, Köpük gibi isimleri olan hayvanların cinayetlerinin peşinde olduğumuz gibi isimlerini bilmediğimiz sokakta yaşayan bütün hayvanların da yanlarındayız. Hayvanların öldürüle öldürüle elde ettiği yasayı uygulatacak ve yasayı Hayvan Hakları Yasası olarak genişletmek için elimizden gelen her şeyi yapacağımızı beyan ediyoruz. İsteklerimiz açık ve nettir:

Toplama kamplarına alınan hayvanlar mahallelerine geri bırakılsın. Ortak kültürle birarada yaşadığımız hayvanlar bizlerin komşusu olarak yaşamaya devam etmeli. 

  • Sürü psikolojisine girmemeleri ve popülasyonun artmaması için etkin kısırlaştırma seferberliği ülkenin her yerinde başlatılsın.
  • Üretim/ satış durdurulsun. Yasada geçen “hayvanlar mal değil candır” beyanına uyulsun ve hayvan satışı yasaklansın.
  • Hayvana şiddet uygulayan, cinsel istismarda bulunan, hayvan cinayeti işleyen katiller yatarı olan hapis cezasıyla yargılansın. 
  • 5199’un 6.maddesine dokunulmasın, kısır, sağlıklı hayvanlar mahallelerinde yaşamaya devam etsin.
  • Hayvanların öldürülmesini tetikleyen söylemler cezasızlıkla ödüllendirilmesin. Nefret suçu işleyen herkes cezasını çekmeli. 

Taleplerimiz yerine getirilene kadar susmayacağımızı ve bu mücadelemizin katlanarak artacağını belirtir ve hayvanlarla insanların kurtuluşunun ortak olduğunu düşünen herkesi bileşik hak mücadelemize davet ederiz. 

Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!

Bültene kayıt ol