Urfa'da protesto, Adıyaman'da acı: Seli felakete dönüştüren AKP'nin imar politikası

15.03.2023 - 12:18
Haberi paylaş

Deprem bölgesinde etkili olan aşırı yağışlar sonucu Urfa ve Adıyaman'da sel felaketi yaşanıyor. 

Yaralı şehirlerin, onlarca yıldır AKP'li belediyelerce yönetildiği halde gereken önlemlerin alınmadığı, inşaat planlarının afeti felakete dönüştürür şekilde yapıldığı ortaya çıktı.

Urfa'da belediye başkanı protesto edildi

Türkiye'nin büyük ili, deprem felaketinin ardından sel suları altında kaldı. Köprüler çökerken bazı devlet hastanelerini sular bastı ve hizmet veremez hale geldiler. Şehrin merkezinde yeni tamamlanan alt geçidi sular bastı. Viyadük projesinin, sel baskınını yönlendirmek için Roma döneminden beri kullanılan dere yatağına yapıldığı anlaşıldı. Dalgıçlar, kaybolan insanları arıyor. Belediye ise saatlerce müdahale etmeyerek seyirci kaldı. 

Evler ve işyerleri sular altında kalırken, bazı vatandaşlar Şanlıurfa Belediye Başkanı yuhlayarak tepki gösterdi. Korumalarından birinin öfkeli insanlara silah çektiği, bunun üzerine tepkinin büyüdüğü söyleniyor. Belediye başkanı polis ve zabıtalar tarafından etrafı sarılarak oradan kaçırıldı.

Urfa Büyükşehir Belediyesi 2002'den bu yana AKP tarafından yönetiliyor. Birçok uzman, şehrin tarihinde birçok sel baskının yaşandığının bilindiği halde, imar planlarının yanlış yapıldığını söylüyor.

Bir evin bodrumunda yaşayan 5 kişi boğularak can verdi.

Adıyaman'da çadır kentleri su bastı

İki büyük depremden en çok etkilenen illerden biri olan şehrin birçok noktasını sel altında kaldı. Bazı çadır kentlerde ise selin etkili olması sonucu birçok depremzedenin mağdur duruma düştü. Uzmanlar, çadır kentlerin gerekli alt yapı sağlanmadan kurulduğuna dikkat çekti ve yerlerinin yanlış seçildiğini ileri sürüyor.

Adıyaman da AKP tarafından yönetilen illerinden biri ve onlarca yılda hiçbir hazırlık yapılmamasının faturasını on binlerce insan ödüyor.

18 can kaybının olduğu fakat kayıp durumda kişilerin varolabileceği duyuruluyor.

Bültene kayıt ol