Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2022 yılının başından itibaren Avrupa'da en az 15 bin kişinin aşırı sıcak hava sebebiyle hayatını kaybettiğinin tahmin edildiğini duyurdu.
DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge Mısır’da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi nedeniyle yaptığı açıklamada 2022 yazının bugüne kadar kaydedilen en sıcak yaz olduğunun alını çizdi.
İklim aktivistleri yıllardır iklim değişikliğinin yarın yaşanacak bir olay olmadığını, şimdi, bugün zaten yaşanmakta olduğunu ısrarla vurguluyorlar. Avrupa’da 2022 yazında sıcak hava dalgalanmaları nedeniyle İspanya'da yaklaşık 4 bin, Portekiz'de binden fazla, Birleşik Krallık'ta 3 bin 200'den fazla ve Almanya'da da yaklaşık 4 bin 500 kişi yaşamını yitirdi.
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ile iklim değişikliğini gözlemleme kuruluşu Copernicus geçtiğimiz hafta son 30 yılda Avrupa kıtasındaki hava sıcaklıklarının dünya ortalamasına kıyasla iki kat fazla arttığını açıklamışlardı.
Açıklamaya göre 1991 yılından 2021'e kadar Avrupa'daki hava sıcaklıkları her on yılda bir ortalama 0,5 derece artış gösterdi.
Bangladeş, Pakistan hem aşırı sıcaklar hem sel felaketleriyle mücadele ederken ve on milyonlarca insan iklim krizinin sonuçlarıyla yüzleşirken Ian Rappel’in vurguladığı gibi Londra'dan Kaliforniya'ya, Akdeniz'den Sibirya'ya, kuzey yarımkürenin 2022 yazı, benzeri görülmemiş düzeyde travmatik orman yangınlarına tanık oldu.
Bu yüzden iklim aktivistleri devlet başkanları ve hükümet sözcülerinin tutmadıkları sözleri verip iklim krizine karşı tüm canlı yaşamını korunaksız bıraktıkları iklim zirvelerini protesto ediyor. Mısır’daki iklim zirvesi de Türkiye de dahil olmak üzere 12 Kasım Cumartesi günü tüm dünyada protesto edilecek. “İklimi değil sistemi değiştir!” diyen aktivistlerin eylemi dışında bir çözüm görünmüyor.