Konya: İklim krizi hayatı tehdit ediyor

Konya’nın Karapınar İlçesi civarında meydana gelen obrukların sayısı 2600’ü aştı. Obruklar, canlı yaşamını tehdit eder hale geldi.

Yer altında kireçtaşı gibi eriyebilen kayaçların zamanla boşluklar meydana getirmesi ve bu boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşan karstik bir yer şekli olan obrukların derinliği onlarca metreye ulaşabiliyor. Özellikle Konya Karapınar civarında görülen obruk oluşumlarının sayısı, korkutucu boyutlara ulaştı.

Obruk oluşumunun en temel nedeni kuraklık ve yoğun su tüketimine bağlı olarak yeraltı sularının çekilmesi. Yeraltı suları çekildikçe, oluşan obrukların tavanları çöküyor ve canlı yaşamını tehdit ediyor. Karapınar yakınlarında oluşan bir obruk, yakın zamanda bir camiye zarar vermişti.

Kuraklığın ve yeraltı sularının çekilmesi, küresel iklim değişikliğinin sonuçlarından biri. Bir yandan bazı bölgelerde seller canlı hayatını etkilerken, öte yandan kuraklık ağır sonuçlara neden oluyor. İklim değişikliği artık uzak bir masal değil. Mücadele edilmediği takdirde, yüz milyonlarca insanın büyük acılar çekmesine neden olacak bir felaket.

ilginizi çekebilir

IMG_7139
Ankara’da LGBTİ+’lar üzerindeki baskılar üzerine toplantı
Booker-Ngesa-Omole-arrested-in-Kenya-2
Komünist Parti Marksist-Kenya lideri Booker Omole derhal serbest bırakılsın!
iStock-2152375097
160 kurumdan ortak ses: “LGBTİ+ haklarını korumaya devam edeceğiz; yan yanayız ve birlikte güçlüyüz!”