'Zehirli gemiyi durdurmak için 20 günümüz kaldı'

22.08.2022 - 14:33
Haberi paylaş

Kansere yol açan asbestli geminin Brezilya'dan İzmir Aliağa'ya yolculuğu devam ediyor. Çevreciler, vakit geç olmadan, iktidarın buyur ettiği geminin durdurulması çağrıları yapıyor.

Gemi söküm tesislerin bulunduğu ve çok sayıda işçinin çalıştığı Aliağa'da kanserden ölümler tavan yapmış durumda. Çünkü eskiden evlerde, gemilerde hatta kumaşlarda kullanılan asbest maddesi yüksek derecede zehirli. Bunun tespit edilmesinin ardından Batı kapitalizmi yaygın kullanmaktan vazgeçti. Fakat dünyanın geri kalanında kullanıldığı gibi son 50 yılda üretilen bir çok gemide (ve savaş gemisinde) asbest kullanıldı. Gemiler pert olurken taşıdıkları metaller yeniden işlenip paraya dönüştürülüyor. Bu ise Türkiye gibi ülkelerde yapılıyor.

Nae Sao Paulo asbest yüklü ve Aliağa'ya geldiği takdirde hem insanlar hem de çevre açısından giderilemez sorunlar yaratacak bir tehdit. Zehirli gemiye karşı direnişe geçen İzmir'deki çevreciler toplumu uyarmaya devam ediyor.

Greenpeace Akdeniz'den Gökhan Ersoy şunları söyledi:

“Brezilya’daki yetkililer, kendi mahkemelerinin verdiği kararı bile görmezden geldi ve Sök Denizcilik tarafından uçak gemisinin gövdesi yangından mal kaçırır gibi Brezilya karasularından çıkarılmasına izin verdi. Bugün tanıklık ettiğimiz potansiyel bir yasadışı atık ithalatının gerçekleştiği tehlikeli bir vakadır. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bu suça ortak olmaması için kısmi izni kaldırıp Sao Paulo’ya tam yol geri demesi yönündeki çağrımızı yineliyoruz.”

Zehirli gemi durdurulmaldığı takdirde 6 Eylül Aliağa'ya varacak.

Bültene kayıt ol