Shell önünde protesto: 'Fosil yakıtları tarihten sileceğiz'

24.06.2022 - 15:16
Haberi paylaş

Türkiye'de 99 yıldır faaliyet gösteren petrol şirketi Shell, İstanbul'daki merkezi önünde protesto edildi.

Youth For Climate Turkey (İklim için Gençlik Türkiye) aktivistlerinin yaptığı basın açıklaması:

Şu anda bir iklim krizinin tam ortasındayız ve krize kriz demediğimiz sürece çözüme ulaşamayız. Fosil yakıtlar iklim krizini körükleyen en büyük sektör. Sesimizi duyurmak için buradayız. 

Rusya-Ukrayna gerilimiyle derinleşen küresel enerji krizinden kârlı çıkan İngiliz petrol şirketi Shell oldu. Shell'in bu yılın ilk üç ayında elde ettiği kâr oranı bir önceki yıla göre üç kat artarak 9.1 milyar dolar olmuştur. Bir çok açgözlü için bu bir başarı öyküsü olarak adlandırılmıştır.  

Yöneticilerinden enflasyon ve Ukrayna'daki savaş trajedisinin, petrol fiyatlarının artmasına olanak sağladığını duyuyoruz. Bu kârlar, direkt ceplerine gidiyor.

Oxfam’ın geçtiğimiz günlerde yayımlanan raporu, 

Putin’in Ukrayna’yı işgali yüzünden büyüyen enerji ve gıda krizinin 2022’de 60 milyondan fazla aşırı yoksul yaratacağını gösterdi. 

Petrol ve gaz devleri aynı günlerde rekor düzeyde kâr bildirimleri açıkladı. Onlar bu kadar kazanırken sadece bu yıl yaratılan aşırı yoksul sayısı 60 milyondan fazla! 

Bilim insanları tarafından yapılan çalışmalara göre, küresel ısınmayı 1.5 derecenin altında tutmak için 2050 yılına kadar hem petrol hem de doğal gazın yaklaşık yüzde 60’ı ve kömürün yüzde 90’ının yerin altında kalması gerekiyor. Bu hedefe ulaşmak için küresel petrol ve doğal gaz üretiminde 2050 yılına kadar yıllık yüzde 3 oranında azalma olması gerekiyor. 

Enerji güvenliğini sağlama bahanesiyle İngiltere açıklarında, Kuzey Deniz’indeki Jackdaw bölgesinde daha yeni onaylanan lisans haberiyle görüyoruz ki; karar vericiler yine “çaresiz ve yıkıcı bir karar” vermişler ve hükümetin uzun vadeli bir planı olmadığı da bu şekilde anlaşılmıştır. 

Ocak 2021’de Hollanda’dan bir mahkeme, İngiliz-Hollanda şirketi Royal Dutch Shell’i “tehlikeli iklim değişikliğine” sebebiyet vermekle suçlu buldu. Mahkeme, 2030 yılına kadar şirketin, dağıtıcılarının ve müşterilerinin karbondioksit salımını 2019 seviyesine göre %45 oranında azaltmasına karar kıldı.

17 bin vatandaşın ve Friends For Earth Hollanda’nın açtığı ortak davada, küresel karbondioksit salımının %3’ünden sorumlu bu şirketin verdiği zararların durdurulması talep edilmişti. 

Shell davanın sonucunda 2030 yılına kadar ürünlerinin karbon “yoğunluğunu” %20 azaltacağını ve 2050 yılında net sıfır emisyona ulaşacağını taahhüt etmişti ama mahkemede, Shell’in bu girişimlerini yeterli bulunmadı ve şirketin gerçek karbon ayak izini küçültmek yerine sosyal girişimlere odaklandığını belirtti.

Hollanda mahkemesinin verdiği bu karar ve direkt olmasa da Fransa ve Almanya’da hükümetlerin hedefleri Shell’in karbondioksit salımını azaltması gerçeğini değiştirmiyor.

Guardian tarafından yayınlanan bir araştırmada, dünyanın en büyük fosil yakıt firmalarının sessizce 195 "karbon bombası" planladığını ortaya çıkarmıştı- iklimi küresel ölçekte kabul edilen sıcaklık sınırlarının ötesine geçecek ve feci küresel etkiler yaratacak devasa petrol ve gaz projeleri…

Her biri ömürleri boyunca en az bir milyar ton CO2 emisyonu ile sonuçlanacak, toplamda yaklaşık 18 yıllık mevcut küresel CO2 emisyonuna eşdeğer 195 karbon bombası, devasa petrol ve gaz projesi. Bunların yaklaşık %60'ı şimdiden pompalamaya başladı.

Bir düzine en büyük petrol şirketi, küresel ısınmanın 2C'nin çok altında sınırlanması durumunda yakılamayacak yeni petrol ve gaz alanlarını sömürmek için on yılın geri kalanında günde 103 milyon dolar harcama yolunda ilerliyor.

Shell, "düşük karbonlu biyoyakıtlar ve hidrojen, elektrikli araç şarjı, güneş ve rüzgar enerjisine" yatırım yaptığını söylemişti, ancak 2021'de düşük karbonlu işletmeler için yılda 3 milyar dolara yakın bütçe ayırdı, buna karşılık fosil yakıt operasyonlarına 17 milyar dolar ayırdı. 

Shell'in sismik araştırma yapma planlarını durdurma mücadelesi Doğu Cape Eyaleti Yüksek Mahkemesi'nde devam ediyor. Shell, 11.000 ton petrolü Kuzey Denizi'ne dökmek istiyor. Bu, yalnızca çevreyi değil, aynı zamanda balıklar, kuşlar ve deniz memelileri gibi, ortamdaki deniz yaşamını da kritik biçimde etkileyecektir; 

İngiltere’de yeni onaylanan Jackdaw gaz sahasının 120 milyon ile 250 milyon varil petrol eşdeğeri arasında rezervi olduğu ve Shell’in 2025 yılının ikinci yarısında üretime başlamayı planladığı düşünülüyor.

Shell'i gerekli herhangi bir yasal, ekonomik veya politik yollarla yok etmenin zamanı,

Shell’in artık fosil endüstrisindeki işçiler için Adil Geçiş sağlaması,

Etkilenen topluluklar ve ekosistemler için TAZMİNATLARI sağlaması,

Herkes için merkeziyetsiz sosyal bir Enerji  Demokrasisi oluşturması gerekiyor. 

99 yıldır Türkiye’de geleceğimizi karartıyorsunuz, 100. yılda gidişinizi görmekten memnun olacağız. Geleceğimizi karartırken iklim adaletinden kaçabilirsiniz ama saklanamazsınız. Enerji fiyatları yükselirken ve milyonlar yakıt yoksulluğu çekerken Shell rekor kâr kaydetti. İklim kriziyle mücadelede Shell’e yer yok! Nereye giderseniz gidin kitlesel suçlarınızı imha etmek için buluşacağız. 

Fosil yakıtları tarihten sileceğiz, hep birlikte dayanışma içinde…

Bültene kayıt ol