Jeremy Corbyn ve iklim hareketi güç birliği yaptı: Bu krizin çözümü iklim istihdamıdır!

17.06.2022 - 10:20
Haberi paylaş

İşçi Partisi’nin eski lideri Jeremy Corbyn, ‘Barış ve Adalet Projesi’ kapsamında, hükümetin fosil yakıtları ruhsatlandırmayı ve üretimini durdurmayı taahhüt etmesini sağlamak amacıyla doğrudan eylemler düzenleyen sivil direniş grubu “Just Stop Oil” (Petrolü Durdurun) ile birlikte ilerleme kararı aldı.

İngiltere’de iklim hareketinin en önemli kampanyalarından biri haline gelen “Just Stop Oil”in kampanya sorumluları ile bir araya gelen Corbyn çok büyük bir kitle hareketi örgütlemeyi hedeflediklerini söyledi. 

Sendikacılar, sivil toplum örgütleri ve aktivistleri içeren bu büyük hareket iklim krizinin yanı sıra ekonomik krizi de hedef tahtasına oturtuyor, tüm krizlerin sorumlusunun kapitalizm olduğu vurgusuyla ilerliyor.

“Just Stop Oil” sözcüsü Lawrence Leather, sendikaları da içeren geniş bir koalisyon kurmak istediklerini belirtiyor. Jeremy Corbyn ise geçtiğimiz günlerde verdiği demeçte, “Bu tür hareketler tarihin dönüm noktalarında ihtiyaç duyulan itici güçtür,” diyordu; “Bir araya geldiğimizde dünyayı değiştirecek güce sahip oluruz.” 

“Yapmamız gereken budur, çünkü iktidardakiler – fosil yakıt devleri, milyarderler ve onların hizmetindeki siyasi iktidarları kastediyorum- hem cebimizdekileri hem de geleceğimizi çalmanın peşindeler.”

Bu yeni hareketin iklim krizini sonlandırmak üzere uygulayacağı plan ise yüz binlerce kişiye iklim istihdamı yaratacak muazzam ölçekli bir adil geçiş paketine dayanıyor. Ekonomiyi hızla karbondan arındıracak bu tasarı geniş kapsamlı bir iklim adaleti gündemi öneriyor. 

Enerji şirketlerinin kamulaştırılması ve dönüştürülmesi, toplu taşımaya ağırlık verilmesi, enerji faturalarının düşürülmesi gibi hedefleri de bulunan tasarının somut talepleri etrafında bir araya gelen Corbyn, sendikalar ve sivil toplum örgütleri Londra’nın merkezinde 23 Temmuz Cumartesi günü, iklim hareketi öncülüğünde gerçekleştirilecek çok büyük bir eyleme hazırlanıyor. 

Bültene kayıt ol