Birleşmiş Milletler tarafından oluşturulan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli yeni bir rapor yayınladı. Raporda fosil yakıt kullanımına bir an önce son vermek gerektiği, aksi halde en geç 2100 yılına kadar 3,2 derecelik ısınmanın kaçınılmaz olduğu vurgulandı.
IPCC'nin son raporu, hükümetlerin enerji güvenliğini sağlamalarının ve maliyetleri düşürmenin en hızlı yolunun temiz enerjiye yatırım yapmak ve fosil yakıtlardan sonsuza kadar vaz geçmek olduğunu açıkça ortaya koyuyor.
Yeni doğal gaz, petrol ve kömür üretimi sadece karşı karşıya olduğumuz ciddi iklim maliyetlerine katkıda bulunmakla kalmayacak, aynı zamanda sıklıkla gerilim, çatışma ve makro-ekonomik istikrarsızlıkla bağlantılı korkunç jeopolitik fosil yakıt savaşlarını da besleyecek.
Raporda, uzmanlardan ve hükümetlerden gelen yaklaşık 60 bin yoruma ve 59 binden fazla bilimsel makaleye atıfta bulunuldu. Rapor, küresel ısınmadaki artışın 1,5°C ile nasıl sınırlanabileceğine dair ayrıntılı bir değerlendirme sunuyor.
Rapordan özet bilgiler:
Temel olarak yenilenebilir enerji kaynaklarıyla desteklenen, ekonomik ve ulaşılabilir elektriğin olduğu bir dünya gerekli. Ancak değişimin önünde pek çok engel var.
Alışılagelmiş iş yapış şekilleri, zararlı arazi yönetimi, fosil yakıt sübvansiyonları, maden çıkarma, kömür, petrol ve doğal gaz altyapısının sürekli genişlemesi, toplumun ihtiyaç duyduğu iyi planlanmış ve geniş ölçekli dönüşümü engelliyor.
Dünya 3,2°C'lik ısınmanın gerçekleşeceği bir patikaya girmiş durumda. Isınmayı 2100 yılına kadar 1,5°C ile sınırlamak için çok kısa ve hızla kapanan bir fırsat penceresi var. Ülkeler bugün söz verdikleri karbon azaltma beyanlarını yerine getirseler bile 1,5°C'lik ısınma eşiği aşılacak, 2100 yılına kadar 2,8°C'lik ısınma meydana gelecek.
1.5°C hedefine ulaşmak için, dünyanın yıllık CO2 emisyonlarını 2030'a kadar yüzde 48 azaltması ve 2050'de net sıfıra ulaşması, metan emisyonlarını 2030'a kadar üçte bir oranında azaltması ve 2050'ye kadar neredeyse yarıya indirmesi gerekiyor.
Bu, tüm enerji sisteminde dönüştürücü ve uzun süreli bir değişim gerektirir; fosil yakıt kullanımında büyük azalmalar, esas olarak yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan bir elektrik sistemi ve yaygın elektrifikasyon ile sağlanır.
Kömür, petrol ve doğal gaz kullanımının 2050'ye kadar sırasıyla yüzde 100, yüzde 60 ve yüzde 70 oranında azaltılmasıyla, ısınmayı başarılı bir şekilde 1,5°C ile sınırlandırabiliriz.